U Poljskoj uskoro geotermalna autobuska stanica sa anti-smog blokovima

Poljska uskoro dobija ekolšku autobusku stanicu koja ne samo da će vas oduševiti izgledom, već će se boriti i protiv zagađenja vazduha. U Lublinu će ova intermodalna metropolitska stanica biti u blizini železničke stanice kako bi se smanjila frekventnost oko iste.

Pomenuta stanica projekat je poljske arhitektonske firme Tremend, a ideja za nju nastala je kao odgovor na probleme vezane za zaštitu okoline i života u gradu: smoga, potrošnju vode i energije, buku itd. Magdalena Federowicz-Boule, predsednica borda direktora kompanije Tremend rekla je da ovaj projekat zapravo oslikava njihov doživljaj i ulogu ekologije u arhitekturi, a savremeni pristup i aktuelna tema omogućili su mu da uđe u uži izbor World Architecture Festival-a za nagradu „World Building of the Year“.

Geotermalna autobuska stanica u Poljskoj
Geotermalna autobuska stanica u Poljskoj

Ova stanica biće smeštena u blizini folk Parka, a zamišljeno je da bude vizuelni produžetak susedne zelene površine sa kojom će činiti kompaktnu celinu. Krasiće je zelene površine, bujni vrt i stakleni zidovi, a grejaće se posredstvom geotermalne energije i biće opremljena energetski efikasnim LED osvetljenjem, a osim toga koristiće se detektori pokreta za aktiviranje rasvete kako bi se osigurala ušteda energije. Napravljen će biti i sistem za skupljanje i pročišćavanje kišnice, a to će se kasnije koristiti za navodnjavanje biljaka, a kvalitet vazduha dodatno će biti poboljšan upotrebom „anti-smog blokova“ napravljenih od fotokatalitičkog materijala koji sadrži titanijum dioksid zaduženog za razgrađivanje toksičnih isparenja.

Verujete li da će u skorijoj budućnosti i Srbija moći da se pohvali sličnim projektom?

Izvor: Gradjevinarstvo.rs