Travnati pod u vašoj sobi

Nagnuti zeleni pod je dizajniran da liči na travnatu prostirku. Ovaj dekorativni element delo je japanskog dizajnera Mitsuharu. Zelena boja sama po sebi nije očekivana boja za tepih, a sa njom se uvodi priroda u minimalističko okruženje – prostor.

Kosi zeleni pod

Prostor se sastoji od kosog zelenog poda koji je zakrivljen prema gore. Iako ovaj pod predstavlja jednu vrstu tepiha, njegova zelena boja ga čini da liči na pravu travu. Veštačko brdašce je okupano svetlošću koja ulazi kroz prozor na prednjoj strani fasade i oživljava osećaj kao da ste negde napolju dok ste u kući.

Japanski dizajn

Ovaj “tepih” je dizajniran za jednu japansku četvoročlanu porodicu koja je imala želju da sedi na najrazličitijim mestimakoja su u potpunosti integrisana u dizajn doma. To su upravo i dobili. Prostor koji ne iziskuje nameštaj a opet, ima tu mogućnost opuštanja i uživanja u bezboroj varijacija za sedenje i ležanje.

Izdizanjem poda naviše, blokira se pogled u unutrašnjost kuće sa ulice, a pri tom se omogućava ulaz velike količine svetlosti kroz prozor na vrhu. Ovakav ambijent nalikuje osećanju pronalaženja sopstvenog udobnog mesta u šumovitom dvorištu. Izuzetno iskustvo koje ovaj “tepih” nudi, može se zameniti samo realnim spoljašnjim prostorom u prirodi. Projekcija delića prirode u vašem domu nudi nezaboravan doživljaj i osećaj slobode, dok čitate na sunčanom mestu, na mekom podu, ili ležite na hladnijem delu poda, sve u zavisnosti od momenta šta vam prija.

Zakrivljeni podovi su specifičnost kućnog dizajna, ali nisu ništa novo za japanske projekte. Nadamo se da će i kod nas zaživeti što pre i pružiti nam delić slobode u zatvorenom prostoru, a do tada, možemo uživati u slikama.