Toplota rustičnog uređenja

Napredak tehnologije donosi nove materijale i trendove na tržište ali istovremeno vraća u fokus neke stare, pomalo i zaboravljene vrednosti. Nakon ere dominacije stakla i čelika, toplota drveta sve više mami. Danas moderni dom može jednako biti u stilu poslednjih dostignuća, elegantnih i pomalo hladnih materijala, ali i rustičan po ugledu na uređenja starih kuća. Rustični stil je na mala vrata modernog uređenja ušao preko vikendica i prostora za odmor.

Postalo je jasno da toplina ovako uređenog prostora za odmor ne mora biti rezervisana samo za dane bekstva iz grada, već da se, barem u približnoj meri, može osvojiti i u svakodnevnom životu. Rustični stil privlači ljude koji cene visoki kvalitet nameštaja i svesni su snage okruženja u kojem borave, koji cene udobnost i trenutak mira i uživanja u sopstvenom domu. Retro izgled koji rustični stil nosi je veoma efektan i sve više atraktivan, a često ga krasi i ručna izrada. Tako posebno uloženo vreme u uređenje i izradu komada nameštaja ogleda se u svim detaljima.

Uložena pažnja nikad ne ostaje neprimećena. Može se reći da rustični stil nije ništa drugo do sirova lepota prirode u domu. Po pravilu je topao i udoban, a istovremeno grub i sirov, bez preterano šminke i ikakvog pretvaranja. Lepota ovakvog stila leži upravo u toj, skoro neobrađenoj lepoti prirode i u bogatsvu tekstura koje ona iznedri.

U kombinaciji sa modernim materijalima, crnim akcentima čelika i prostranstvom staklenih površina, ovaj davni stil prepun toplote dobija novu notu savremenosti, kombinacija kojoj je jako teško odoleti.Rustično uređeni prostor traži prirodne, grubo obrađene materijale. U njemu dominira drvo u svoj svojoj lepoti tekstura, boja i oblika. Osnovni motiv ovog stila je jednostavnost. Nema preterivanja ili nametljivosti na bilo koji način, čitav prostor odiše mirom i skladom, složenom jednostavnošću koja je svojstvena svetu prirode. Rustičnom stilu je priroda osnovna inspiracija, što se i ogleda u dominaciji prirodnih materijala i bojama toplih zemljanih tonova i ne previše obrađenih struktura.

Osnovni tonovi ovakvog stila su sve nijanse smeđe boje – inspiracija nađena u zemlji, zelena po ugledu na drveće i travnjake, kao i boje cveća od kojih dominiraju tamnocrvena, ljubičasta, plava i žuta. Nema prostora za fluroscentne detalje ili jako upadljive veštačke materijale. Iako na seoskim predelima u ovakvim enterijerima dominira drvo i po zidovima i tavanicama, u modernim domovima zidove osvaja čistoća bele boje, koja u kombinaciji sa prirodnim materijalima, a prvenstveno drvetom, pojačava utisak mira, istovremeno mu dajući na modernosti. Tekstili koji se primenjuju u uređenju rustičnih enterijera su isključivo prirodni.

Vuna, pamuk ili juta osvajaju ove prostore, bilo kao jednobojni, karirani ili uzorci sa cvetnim motivima. Ovakvi, po stilu jednostavni prostori, najbolje su uređeni kada se izabere jedna tematska boja koja se zatim nadograđuje kroz ostale elemente enterijera.

Jedan od glavnih motiva rustičnih prostora je adekvatna podna obloga. Po pravilu ona je drvena i najčešće se primenjuje tzv. rustikalni parket. Sitne nesavršenosti takvog parketa upotpunjuju karakter „divlje“ lepote prostora, dajući mu mekoću i toplinu. Tzv seljački pod je već godinama trend u uređenju enterijera, uz veoma dobru argumentaciju. Sa godinama postaje sve lepši i odličan je za kombinovanje bilo sa klasičnim, tradicionalnim nameštajem, ili sa modernim elementima kojima dominiraju prirodni materijali i akcenti modernih, kao što su čelik i staklo.

Rustikalni pod je snažan estetski izraz. Ovakva drvena podna obloga ima snažni karakter i težinu. Moguća je izvedba u varijaciji boja, igranje sa uklapanjem različitih čvorova drveta i isticanje lepote svih prirodnih karakteristika drveta. Izvodi se od različitih vrsta drveta, a varira i način obrade. Drveni pod može biti brušen, ručno četkan ili hoblovan. Boje variraju od tamne braon, preko zemljanih i svetlo nežno braon boja drveta, do rustikalno beličastih sa dozom patine, u zavnisnosti od ostatka nameštaja, dimenzija prostora, osvetljenja i dr.

Ukoliko su naglašeni rubovi dasaka pod dobija na dubini i dimenzionalnosti koja dalje pojačava njegovu jačinu i snažan izraz. Svaka daska postaje unikatna, što je sasvim u duhu prirodnog, rustičnog stila. Najčešće vrste drveta koje se upotrebljavaju su hrast, trešnja, jasen, bukva, bagrem, javor i sl. Završne obrade ovakvog drvenog poda mogu biti različite, od premazivanja UV uljima, preko bajcovanja, lakiranja u mat ili polumat, sve do primene sjajnih lakova. Uljani podovi imaju tu prednost što se lako mogu obnavljati i osvežavati, ali pitanje za korisnike i dizajnere prostora je dali je to efekat koji se želi postići. Često se u ovim rustičnim enterijerima namerno ide na „trošni“ izgled koji nije odoleo zubu vremena i namerno se ističe patina.

Dimenzije dasaka su važan faktor u estetskom efektu rustičnih podova. Uglavom su većih dimenzija, što daje na masivnosti, karakteru i težini. Najčešće su u širinama 120-200 mm, dužinama od 600-2400 mm i debljine 21 mm. Tzv. seljački pod takođe može biti i troslojni parket dimenzija 14mm ispod koga je zgodno ugraditi i podno grejanje.

Drveni podovi dominiraju u rustičnim enterijerima ali ne moraju krasiti sve prostorije. Čest je slučaj da se u ovako uređenim enterijerima u kuhinjama umesto drvenog poda ugrađuju keramičke pločice. U pravilnom odabiru boja (uglavnom zemljane ili monohromne nijasne) odlično se uklapaju sa u tom slučaju isključivo drvenim mobilijarom, gde zajedno tvore prirodni, nežni a jaki izraz karakterističan za rustične enterijere, osmišljene sa stilom i dušom.