Drveni podovi i sunčeva svetlost

Spadate li u grupu onih koji bi na listu pitanja, a kada je spisak pitanja koji utiču na odluku koji pod ugraditi u vašu kuću ili stan, uvrstili ono, da li i na koji način vremenski uslovi utiču na stanje ili izgled poda u Vašem domu?

S obzirom da željno isčekujemo letnje dane, ovaj put ćemo pisati o tome kakav je uticaj sunčeve svetlosti na drvene podove. Zavisno od pozicije samog stana, kuće, ali i prozora, kroz koje sunce u letnom periodu obasjava podove duže nego inače, treba imati na umu da uticaj UV zraka dovodi do promene u koloru. Drvo oksidira usled delovanja spoljnih faktora, pa su vremenom vidljive promene u koloru, posebno u delovima prostorija koje su izložene suncu. Ako se proizvod prethodno ne bajca već se zaštiti transparentnim uljima ili lakovima, iz zelje da se zadrži što prirodniji izgled, taj efekat promene je više izražen. Ako se pre nanosa završnog ulja ili laka drvo bajca u neki od kolora, promene će se desiti ali će biti manje primetne i vidljive.

Dajemo Vam par saveta kako sprečiti ili ublažiti promene izazvane sunčevim uticajem:

  • Premestite svoj nameštaj tokom letnih meseci kako biste stvorili senu na mestu gde sunce obično pada na pod.
  • Održavajte normalnu vrednost vlažnosti u Vašem domu tokom cele godine, kako ne bi dolazilo do pregrejavanja, ali i prekomerne vlažnosti, uz pomoć klima uređaja.
  • Prilikom održavanja higijene podova, nemojte koristiti jake hemikalije, jer sunčeva svetlost može pojačati efekat i prouzrokovati veću štetu.

Unošenjem dela prirode kroz drvene podove u vaš prostor unosite raznolikost u stukturi i lepotu u svim oblicima koje oni pružaju, a Uz ove smernice i lagane savete, uživajte u njihovoj lepoti dugi niz godina.

VAŠ DRVOPRODEX

www.drvoprodex.com

Karanovac 3 | 78000 Banja Luka
Bosna i Hercegovina | Republika Srpska

T. +387 (0) 51 427 465 | T. +387 (0) 51 427 485
T. +387 (0) 51 426 050 | F. +387 (0) 51 426 051

drvoprodex@blic.net
www.drvoprodex.com