Tepisi „DE VALK“ – Saveti za održavanje tepiha!

Svakodnevno do vaših podnih obloga dopire velika količina prašine, a ne retko i prljavštine koja ostavlja manje ili više vidljive tragove. Predstavljamo vam savete koji vam mogu skratiti vreme čišćenja, a rezultate učiniti neverovatnim.

Za redovno pranje tepiha dovoljno je da koristite običan prašak za veš u kombinaciji sa vodom. Ovako se možete rešiti manjih mrlja, dok za masne fleke, fleke od krvi i vina takođe možete koristiti sredstva koja se već nalaze u vašem domu.

Najčešća greška – Ne trljajte tepih!

Najgora stvar koju možete uraditi kada započnete pranje tepiha je da prosuto vino dodatno razmažete i utrljate u vlakna.

Za početak, čistu tkaninu, ubrus ili sunđer natopite sredstvom za čišćenje i polako utiskujte u mrlju kako biste upili višak tečnosti. Ovaj proces uvek radite od spolja ka unutra kako se fleka ne bi dodatno širila.

Saveti za čišćenje i održavanje tepiha
Tepisi „DE VALK“ d.o.o.

Fleke od vina – Kiselu vodu, molim

Fleke od vina ili piva možete lako skinuti kiselom vodom. Natopite površinu ubrusom umočenim u kiselu vodu, upijajući pritom višak prosute tečnosti. Za bolji rezultat koristite kombinaciju vode i (svetlog) sirćeta u odnosu 1:1. Isprskajte mešavinu po površini i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Nakon toga čistim ubrusom upijte višak tečnosti.

Ovaj proces ponovite nekoliko puta. Nakon što ste očistili mrlju, nastavite sa pranjem tepiha tako što natopite površinu mlakom vodom, upijete višak, a zatim ostavite ubrus pritisnut nekim težim predmetom da odstoji preko noći, ili dok se tepih ne osuši i dodatno upije sve što je ostalo.

Gel za brijanje? Zašto da ne!

Jedno od najboljih sredstava za pranje tepiha je gel za brijanje i pomaže kod skoro svake mrlje. Nanesite gel direktno na mrlju i ostavite ga oko pola sata. Nakon tog vremena skinite ga, poprskajte površinu mešavinom vode i sirćeta i uklonite višak tečnosti čistim ubrusom.

Žvaka na tepihu? Kockicu leda, molim!

Ukoliko se na tepihu nađe žvakaća guma, ne očajavajte. I za ovo postoji jednostvano rešenje. Doduše, tada pranje tepiha ne pomaže, ali tada treba primeniti drugu taktiku. Koristeći nekoliko kockica leda iz friza zaledite gumu držeći je pritisnutu oko pola minuta. Nakon toga podignite je kašikom i ukoliko se ne skine sama, isecite niti tepiha što je bliže moguće. Obično je to toliko malo da se ne može primetiti a ne rizikujete da uništite tepih agresivnim hemikalijama.

Masna fleka i deterdžent za posuđe

Uporne fleke od masti ili ulja spremene su da na duge staze remete savršenstvo Vaših podnih obloga. Kada one nastanu, pranje tepiha će biti lakše ukoliko ih tretirate deterdžentom za pranje posuđa. Ovaj deterdžent je namenjen za uklanjanje masti i isto što radi sa posuđem uradiće i sa vašim tepihom.

Razblažite deterdžent vodom i tečnošću natopite masnu površinu, a zatim pokupite višak čistim ubrusom. Kao i u nekim drugim situacijama sa upornim flekama, ovaj proces ćete možda morati da ponovite više puta.

Vosak i pegla

Vosak je jedan od onih problema kod kojih pranje tepiha takođe ne pomaže. Uklonite ga tako što ćete preko njega postaviti belu tkaninu, zatim preći peglom nekoliko puta kako bi se istopio, a potom ga skinuti nožem.

Zatim uklonite tkaninu i postavite običan beli papir. Na taj način će se poslednji ostaci voska zalepiti za papir i moći ćete u potpunosti da ga skinete.

Nemojte peglu koistiti duže od 30 sekundi jer tako rizikujete da izgorite tepih.

Mrlje od krvi i hidrogen-peroksid

Hidrogen-peroksid je izuzetno uspešan u uklanjanju mrlja od krvi. Pre svega, pokušajte oprati tepih mešavinom deterdženta i vode, a zatim naspite hidrogen-peroksid direktno na mrlju. Doći će do penušanja usled reakcije sa krvlju tako da se nemojte iznenaditi. Zatim jednostavno pokupite višak čistim ubrusom.

Saveti za čišćenje i održavanje tepiha
Tepisi „DE VALK“ d.o.o.

Redovno održavanje pre svega

Kako bi tepih prali samo u situacijama kada zaista dođe do nezgode, održavajte redovno svoj tepih. Usisavajte tepih barem jednom nedeljno, a jednom u šest meseci očistite ga i aparatom za parno čišćenje.

Tako voda dospeva duboko do vlakana tepiha i pomaže da se uklone naslage prljavštine i masti, a time se olakšava dalje održavanje tepiha.

www.tepisidevalk.rsTepisi “DE VALK” d.o.o.
A. Prvomajska 45, 26000 Pančevo
T. +381 13 335 249
(ponedeljak – petak, 8 – 16h)
E. kontakt@tepisidevalk.rs
W. www.tepisidevalk.rs

Prethodni tekstPodovi u hotelima – Osećaj pod nogama sa PET ZVEZDICA
Sledeći tekst„Keramika Kanjiža“- 100 posto ispunjeni planovi!
De Valk d.o.o. je belgijsko-srpska firma osnovana 2007. godine iz matične firme EUROTEP d.o.o., koja je na naššem tržištu prisutna od 2001. godine, kao jedan od ozbiljnih uvoznika tepiha i podnih obloga iz Belgije.