Šveđani u Ogulinu grade najveću fabriku drvenih podnih obloga na svetu

Švedski vlasnik fabrike podnih obloga Pervanovo Invest AB u Ogulinu gradi najsavremeniju svetsku fabriku podnih obloga, vrednu 200 miliona eura, a do 2027. godine, kada Ogulin 2 potpuno uđe u pogon, biće najveća svetska fabrika drvenih podova, najavili su iz kompanije Bjelin Croatia.

Nova farbika Ogulin 2 gradi se pored postojeće fabrike parketa Ogulin 1, a imaće proizvodni kapacitet veći od 20 miliona kvadratnih metara podnih obloga godišnje. Ukupani godišnji kapacitet proizvodnje podova u Vikenu i Ogulinu 2 u 2027. godini iznosiće 30 miliona kvadratnih metara.

Nova fabrika gradi se na 330.000 m2 površine, smeštenih uz auto-put Zagreb-Split. Ukupna površina fabrike iznosi 100.000 kvadratnih metara, a investicije u zemljište, zgrade, instalacije i mašine procenjuju se na 200 miliona evra kapitalnih izdataka, uglavnom finansiranih sopstvenim kapitalom.

U visokotehnološkoj i automatizovanoj fabrici Ogulin 2 podovi će se izrađivati od drvnog praha, vlaknastih ploča visoke gustine i furnira. Sirovina potrebna za proizvodnju uglavnom će se dobijati od drvnog otpada iz fabrika Bjelin iz Ogulina, Bjelovara i Otoka. Presovanje, profilisanje, završna obrada površina i podno pakovanje odvijaju se u automatizovanim proizvodnim procesima koje je takođe razvila kompanija Valinge Innovation.

Izvor: HINA
Foto: Designed by rawpixel.com / Freepik