Beton spašava od poplava

Dunav je zaledio prvi put posle 2012. godine. I dok gradski čelnici odlučuju da li ćemo angažovati ledolomce, lepo bi bilo da imamo na ulicama nešto ovakvo, beton koji bi sprečio poplave kada se led otopi, bez ijednog angažovanog čoveka na terenu. U pitanju je čudotvorni beton koji proizvodi kompanija građevinskog materijala „Tarmac“.

Beton kompanije "Tarmac" upija 3.500 hiljade vode
Beton kompanije „Tarmac“ upija 3.500 hiljade vode

Ono što je specifično za njega je što ovaj beton može da upije čak 880 galona (oko 3.500 litara) vode u roku od jednog minuta. To ga čini veoma pogodnim za oblasti koje se često suočavaju sa poplavama, pošto ne dozvoljava taloženje vode na površini. Beton „Topmix Permeable“ upija kišnicu, a drenažni sistem pod njim dozvoljava joj da prodre u zemljište.

Jedina mana mu je što još ne može da funckioniše na veoma niskim temperaturama, ali bez obzira na to može da spasi hiljade života svojim upijajućim moćima na temperaturama prilikom kojih ne dolazi do smrzavanja.

Mana ovog superupijajućeg betona je što mu smetaju niske temperature
Mana ovog superupijajućeg betona je što mu smetaju niske temperature

Inače, beton je materijal koji se najviše koristi od svih veštačkih materijala na svetu. Koristi se za pravljenje puteva, zgrada, temelja, mostova, „kamenih“ blokova itd.

Prema poslednjim podacima, proizvodnja betona je oko sedam milijardi kubnih metara godišnje, što znači jedan kubni metar po glavi stanovnika planete. Narodna Republika Kina trenutno čini oko 40% svetske proizvodnje cementa. Termin „beton“ u opštem slučaju označava širok spektar veštačkih građevinskih materijala kompozitnog tipa koji se dobijaju aglomeracijom zrna vrlo različitih tipova agregata. Aglomeracija podrazumeva i primenu određenih vezivnih supstanci. Imajući u vidu ovakvu definiciju, proizlazi da se načelno može govoriti o gips-betonu, kreč-betonu, betonu na bazi vodenog stakla, asfalt-betonu i drugim. Najširu primenu nesumnjivo imaju betoni kod kojih se kao vezivo koristi cement, i koje bi formalno trebalo zvati cement-betonima, ali je u praksi uobičajeno da se materijali ovog tipa nazivaju samo betonima.

Emisije ugljen dioksida prilikom proizvodnje betona
Emisije ugljen dioksida prilikom proizvodnje betona

Prethodni tekstPerin podovi- kada treba da je provereno kvalitetno
Sledeći tekstKakav izgled dekinga želite?