Reč urednika: 11 godina volim ono što radim

Poštovani,

Pre 11 godina prvi broj časopisa “Podovi” ugledao je svetlost dana u jednoj valjevskoj štampariji i tada niko nije ni mogao pretpostaviti da ćemo deceniju i više nakon toga intrigirati našu stručnu javnost tekstovima i analizama. Kada razmišljam o mom putu u prethodnih 11 godina setim se da je Leonardo Da Vinči jednom rekao: „Život je jednostavna stvar“. Činiš neke stvari i u većini ne uspeš. Neke uspevaju, pa radiš više onoga što uspeva. Ukoliko baš dobro uspe, ostali te kopiraju. Tada ti počinješ da radiš i nešto drugo. Trik je u činjenju drugačijih stvari.

Istina je da nisam na početku imao jasnu sliku u kom smeru će ići moj izdavački put, ustvari mislim da mi je kroz glavu prolazilo da su “Podovi” jedna usputna stanica koja će me odvesti ne neku drugu stranu. To se i desilo, doduše polovično.“Podovi” me nisu odveli na drugu stranu, ali su umnogome odredili moj put nakon izlaska iz jedne velike valjevske štamparije.

Časopis PODOVI - Hidroizolacija & Termoizolacija broj 45, novembar 2019
Časopis PODOVI – Hidroizolacija & Termoizolacija broj 45, novembar 2019

Sada, 11 godina posle, “Podovi” se štampaju u jednoj maloj novosadskoj štampariji, ali su postali jedan relevatan i uvažen časopis u svetu građevinarstva koji su mnogi probali da kopiraju i naprave slično izdanje samo drugačijeg naziva kako bi time animirali građevinsku industriju u Srbiji. Neki su uspeli u tome godinu, dve, ali ne više od tri.
Ustvari, nisu uspeli.

Nikada nisam smatrao da smo najbolji, veliki, a da su svi ostali lošiji od nas, ali su me često pitali u čemu je ključ ili u čemu je kvaka, zašto neki mogu, a drugi opet ne mogu? Mislim da je ključna emocija i sklonost ka konstantnom učenju i unapređivanju. Smatram da niko ne može biti uspešan u poslu koji uopšte ne voli ili nema nikakvu emociju ka istom. Ruzvelt je rekao da nije tajna uspeha u životu da čovek radi ono što voli već da voli ono što radi. Emocija je nešto što nas pokreće i negde određuje.

Bez nje ništa nema smisla i pre ili kasnije čovek će se zapitati zašto sve to radi? Marko Aurelije je rekao: “Život je čovekov onakav kakvim ga oblikuju njegove misli.” Složićete se da je i ovo tačno, mada većina citata izgleda potpuno drugačije kada ih čitate sa 20 ili sa 40 ili 50 godina.

Časopis PODOVI - Hidroizolacija & Termoizolacija broj 45, novembar 2019
Časopis PODOVI – Hidroizolacija & Termoizolacija broj 45, novembar 2019

NOVO izdanje časopisa PODOVI
prelistajte klikom na LINK

Još jedan od preduslova za uspeh u bilo kom segmentu je prihvatanje onoga što ne znamo ili da to drugi bolje rade. Neke stvari ćemo naučiti, a za neke se možda nismo rodili, ali zato svi u sebi imamo želju ka unapređenju. Prirodno je. Svi mi želimo da napredujemo u poslovnom smislu, svaki dan da budemo bolji, a jednog dana možda najbolji u svom poslu. Zar nije cilj pobediti, mada su nas učili da je važno učestvovati, ali to nikada nismo prihvatili.

Jako je važno da sledimo svoje snove jer ćemo samo tada biti sigurni da vreme nismo protraćili. Jovan Dučić je rekao da je velika nesreća kada čovek ne zna šta hoće, a prava katastrofa kada ne zna šta može.

Verujem da su naši klijenti i saradnici prepoznali emociju, energiju i želju da nakon 11 godina i dalje učimo i želimo da budemo još bolji.

Čitamo se i dalje…
S poštovanjem
Predrag Rađen, urednik izdanja

potpis Predrag Radjen, urednik izdanja