Trend keramičkih pločica za zidove

Odabir keramike u današnje vreme može da probudi mnoge dileme i nedoumice. Ne živimo više u vremenu u kojem postoji samo par modela za spoljnu ili unutrašnju upotrebu.

Zidna keramika je mnogo manje zahtevna u odnosu na podnu. Za unutrašnju upotrebu ne mora da ispunjava toliko rigorozne smernice kao podna. Materijal za izradu zidne keramike je najčešće pasta koja se peče. Neke mogu biti isto kao i podne bojene u masi, ali je mnogo češći slučaj da su štampane samo sa gornje strane. One su mekše u odnosu na podnu keramiku što ih automatski čini lakšim za obradu i ugradnju. Debljina zidne keramike je najčešće 5-8 mm. Trend u proteklih par godina je da se proizvode i tanje od 3 mm (pločice ove debljine zahtevaju idealno ravnu površinu ili se postavljaju na ventilisane fasade).

Zidna i podna keramika u kupatilu
Zidna i podna keramika u kupatilu

Svi ti divni formati….

Formati zidne keramike mogu da se kreću od veličine mozaika koji zna da bude 5 x 5 mm, do formata od 1500 x 3000 mm. Paleta formata je toliko široka da svako može sebi da nađe idealno rešenje.

Trend u proteklih par godina su mali formati (retro), imitacija najrazličitijih mermera i kamena, beton, a najnovije je da se vraćaju foto-tapeti. Svaki stil i pravac može da se isprati bez ikakvih problema.

Posebno bih još naglasila da na zid možete da stavljate apsolutno svu keramiku. Odnosno slobodno možete na zid da stavite nešto što se prodaje kao podna pločica ukoliko vam se svidi. Kod oblaganja zidova nemate ograničenja. Ovo je jedna od najčešćih dilema koje znaju da se pojave prilikom kupovine. Kao možda najvažniji savet jeste da ukoliko niste sigurni u sebe, angažujete stručnu osobu koja će vas izvesti na siguran put.

Prethodni tekstACO inovativna i kvalitetna rešenja za izgradnju tunela
Sledeći tekstMagija drvenog poda bez mnogo muke