Elastični sportski podovi

Podne obloge za sportske objekte mogu biti realizovane na nekoliko načina, zavisno od primenjenog materijala. To može biti parket koji je postavljen na drvenoj podkonstrukciji, zatim deblji linoleum ili PVC, takođe na drvenoj podkonstrukciji, tanji linoleum ili PVC na elastičnoj drvenoj podkonstrukciji ili PVC na betonskoj podlozi. Ova poslednja vrsta predstavlja savitljivi elastičan pod kod kojeg je površina izložena deformacijama čvrsto priljubljena na podučje koje podnosi opterećenja.

Sportske aktivnosti bez povreda

Podne obloge namenjene prostorijama u kojima se obavljaju sportske aktivnosti, predstavljaju posebnu kategoriju podova. Oni treba da budu bezbedni, komforni, neklizajući, pa i estetski atraktivni. Izbor vrste podova koji se postavlja u sportskim objektima je izuzetno značajan, naročito imajući u vidu raznolikost prostora, odnosno aktivnosti koje se u njima obavljaju, pa samim tim i uslova koje je potrebno da ispune. U ovu grupu objekata spadaju oni višenamenski, zatim površine za profesionalna takmičenja, prostori za različite sportove kao što su odbojka, tenis, košarka, rukomet, mali fudbal, badminton. Tu su i prostori za body bilding, aerobik kao i podloge za dečija igrališta, teretane ili specijalizovane sportske centre za obnovu fizikalne motorike.

Svaka od navedenih aktivnosti ima svoje specifične zahteve. Podna površina treba da obezbedi adekvatno rešenje za različite potrebe u skladu sa standardima. Ono što je zajedničko za sve sportske podove je da treba da postoji visok stepen sigurnosti, odlična prilagodljivost i obezbeđena zaštita biomehaničkih performansi, kao i smanjen rizik povreda mišića i tetiva kod sportista.

Podne obloge za sportske objekte mogu biti realizovane na nekoliko načina, zavisno od primenjenog materijala. To može biti parket koji je postavljen na drvenoj podkonstrukciji, zatim deblji linoleum ili PVC, takođe na drvenoj podkonstrukciji, tanji linoleum ili PVC na elastičnoj drvenoj podkonstrukciji ili PVC na betonskoj podlozi. Ova poslednja vrsta predstavlja savitljivi elastičan pod kod kojeg je površina izložena deformacijama čvrsto priljubljena na podučje koje podnosi opterećenja. Sintetički proizvodi od plastičnih masa, kao što su polivinil -hlorid (PVC) i polivinil -acetat (PVA), daju čitave serije materijala za podove.

Sportske podne obloge sastoje se od specijalnog višeslojnog sendviča koji u svojoj strukturi ima pored kompaktnog površinskog sloja od gume ili PVC –a, takođe, i sloj sa matricom od staklene vune koja obezbeđuje čvrstoću i postojanost. Gornji sloj je higijenski sa antibakterijskim i antifungicidnim karakteristikama. Sloj od penastog PVC -a apsorbuje udarce, obezbeđuje komfor i sigurnost.

Po potrebi, pod može posedovati sloj koji štiti od vlage. Ove podne obloge su finalno obrađene sa glatkom završnom površinom. Proizvodnja PVC sportskih podnih obloga, dopunjena je podnim zaštitnim folijama i pokrivačima, sredstvima i opremom za toplo zavarivanje, kao i specijalnim bojama za iscrtavanje linija na sportskim terenima, zaštitnim podnim membranama za sportske hale sa visokim procentom vlage u podlozi.

Elastični sportski podovi polažu se preko ravne betonske podloge ili cementne košuljice, koje moraju biti kvalitetno i horizontalno izvedene. U slučaju da podloga nije izvedena dovoljno ravno podloga se premazuje odgovarajućom masom za izravnavanje u dva sloja.

Zahvaljujući primeni novih tehnologija karakteristike podova su znatno unapređene. Prisutan je veliki izbor materijala, različitog dizajna i boja. Svojim tehničkim karakteristikama, elastični sportski podovi nesumnjivo predstavljaju odgovarajuću alternativu sportskim podovima od tvrdog drveta. Tri ključna aspekta kvaliteta PVC podova su trajnost, higijena i lako održavanje, a zatim i tvrdoća, postojanost, atraktivan izgled. Lako održavanje bez taloženja, prljavštine i bakterija proističe iz homogene strukture poda.

Podovi od sintetskih masa lako se postavljaju i održavaju, ali su veoma različitog kvaliteta i trajnosti, što zavisi od vrste i kvaliteta upotrebljenih sirovina, kao i od tehnologije proizvodnog postupka.

Ova vrsta podova u prostorijama gde je postavljena, omogućava realizaciju sportskih aktivnosti bez povreda. Podovi su visokog kvaliteta, sa tehničkim karakteristikama koje odgovaraju nameni odnosno – datom sportu. Oni poseduju elastičnost i ravnomerno apsorbuju energiju, udobni su, omogućavaju ravnomerno trenje koje utiče na odskok lopte, poseduju gipkost, a ujednačeno prijanjanje sprečava povrede.