Toalet u potkrovlju

Poštovana Vanja, šaljem vam osnovu toaleta koji želimo da renoviramo. Toalet se nalazi u potkrovlju tako da trebamo da imamo i pristup tavanskom prostoru. Generalno, sviđaju nam se zemljani tonovi pa bi hteli da toalet bude u tom stilu. Hvala unapred.

Ivana, Novi Sad

Poštovana Ivana, prostor je dosta zanimljiv, mislim da možete napraviti lep i funkcionalan toalet. Krenućemo od sanitarija. Najbolje bi bilo da wc šolju sa ugradnim vodokotlićem postavite naspram vrata. Pošto vodokotlić zbog debljine zida ne možemo da ugradimo u zid, možemo napraviti banak – oblogu oko njega čime ne bi izgubili mnogo prostora.

Konzolna WC šolja je dobro rešenje ali morate prvo proveriti da li postoje tehničke mogućnosti za njenu montažu. Umivaonik možemo postaviti na desni zid od vrata, tako neće biti preblizu wc šolji. Umivaonik bi trebao da bude manjih dimenzija, recimo oko 40cm širine i 30-35cm dubine. Može da bude klasičan za kačenje na zid ali bi bilo bolje da je ravan sa donje strane kako bi mogli da napravite ploču ispod njega. Slavina može da bude ugradna iz zida, ili stojeća iz umivaonika. Za stojeću slavinu slavinu iz ploče nemamo mesta.

Posle rešene funcionalnosti možemo da pređemo na izbor keramike. Zbog samih dimenzija  toaleta ne bih stavljala pločice od poda do plafona već do visine od recimo 120cm. Pošto u toaletu nema toliko vlage kao u kupatilu to ne bi trebalo da predstavlja problem. Takođe bih se poigravala sa postavkom ogledala koja bi vizuelno proširila sam prostor. Jedno bih postavila na levi zid od vrata i to od poda do plafona, a drugo (ugradno) iznad umivaonika u ravni sa keramikom 120cm od poda do plafona celom dužinom zida. Na pod i na zid kod umivaonika je bitno da postavimo keramiku zbog održavanja. U ovu zonu bi mogli da stavite braon pločice.

Braon boja ne bi trebala da bude boje čokolade već da bude imitacija kamena.. Kamen nema nikada toliko intezivnu boju. Kao protivtežu ogledalima, da bi mali utoplili i otvorili prostor, možete postaviti kamen neke svetlije krem boje na frontalni zid iza wc šolje.. Dva zida koja nam se nalaze u niši sa leve strane bih uradila sa nekom molerskom tehnikom koja bi se takođe mogla postaviti i na plafon. Tehnika ne mora da bude jako izražajna. Neka blaga krem nijansa, sa tek vidljivim potezima četke bi bila idealna.

U ovakvom prostoru je jako bitna rasveta i detalji kako bi upotpunili celinu. Bilo bi lepo do plafona napraviti skrivače svetla od gipsa i u te skrivače postaviti led trake tople bele boje  Skrivači treba da se pružaju celim obimom toaleta. U nišu sa leve strane bih sa gornje strane postavila drvenu ploču koja bi pokrila i gornju ivicu banka Wc šolje. Ploča bi trebala da bude prepuštena nekoliko cantimetara od samih pločica kako bi i tu postavili led traku. Dekorativna rasveta koja osvetljava kamen daje lep efekat.

Ovakvom rasvetom dobijate dovoljno osvetljen prostor, koji bi imao neku posebnu notu. Ovakva indirektna, dekoravitnom rasveta bi bila dovoljna da osvetli ceo prostor tako da nemate potrebe da postavljate centralno svetlo. U plafonu treba napraviti reviziju za tavanske merdevine koje bi spuštale po potrebi. Ova revizija neće biti mnogo uočljiva pošto smo postavili indirektnu rasvetu koja akcenat stavlja na neke druge delove toaleta.