Sistemska rešenja podnog grejanja za danas, i bolje sutra

Industrijsko površinsko grejanje u hangarima za avione, logističkim centrima, proizvodnim halama itd. objedinjuje niske investicione i eksploatacione troškove povoljnim temperaturnim profilom.

Cevi koje se nalaze u betonskoj ploči, nemaju potrebu za održavanjem. Nizak temperaturni profil i visoki stepen zračenja toplote obezbeđuju prihvatljive troškove eksploatacije. Niže temperature vode u razvodu omogućavaju primenu alternativnih energija i iskorišćenje otpadne toplote. Sa ovim sistemom podnog grejanja održava se ravnomerni temperaturni profil u halama, prijatna topina površine poda, smanjeno vrtloženje prašine i strujanje vazduha, niža pogonska temperatura. Takođe, ono što je bitno je da nema troškova održavanja.

Prednosti

Prednosti podnog grejanja ima nekolicina. Neke od njih su: grejne cevi koje se koriste za „oštre” uslove na gradilištu, brza i jednostavna montaža usled visoke fleksibilnosti, provera podne izolacije radi optimizacije troškova, polaganje u meandru radi ravnomernijeg temperaturnog profila u halama, sprečavanje promaje, koncentracije toplog vazduha pod plafonom i mogućeg gubitka toplote. Ne postoji uobičajeno vrtloženje vazduha u prostorijama koje su klimatizovane vazdušnim sistemima, tako da je mnogo manje prisutno podizanje prašine i bakterijskih klica. Pri primeni podnog grejanja nema redukcije otpornosti industrijskih podova na opterećenje.

Površinsko grejanje u armiranom betonu

Donja armatura se koristi kao nosač cevi, pri čemu se grejne cevi direktno vezuju kablovskim vezicama za armaturu u donjoj zoni. Nema dodatnih troškova za noseće elemente cevi i moguća veća „sloboda bušenja“.

Površinsko grejanje u neutralnom položaju

Grejne cevi se prilikom polaganja u neutralnoj zoni montiraju na poprečne šipke distancionih elemenata.

Površinsko grejanje u armiranom betonu sa čeličnim vlaknima

Klasična armatura poput čelične rešetkaste podloge, u pločama armiranog betona sa čeličnim vlaknima, čelične šipke se zamenjuju dodavanjem čeličnih vlakana. Za obezbeđivanje razmaka prilikom polaganja cevi za grejanje koriste se šine.

Prethodni tekstCERSAIE 2015 – Keramika Kanjiža je i ove godine tradicionalno bila gost na najvećem sajmu keramike u Bolonji
Sledeći tekstPoliranje betonskog poda može biti zabavno