Sibirski ariš – idealan za deking

Ariš (lat. Larix) je rod drveta iz porodice Pinaceae. U ovom rodu postoji 10—14 vrsta biljaka od kojih se u Evropi i severnoj Aziji nalazi oko sedam. Fosilna istorija roda je veoma bogata i kazuje da su ariši bili veoma rasprostranjeni tokom čitavog tercijara. Najpoznatiji predstavnik ovog roda je evropski ariš (-{Larix europaea}-).Ariši se javljaju u hladnom i umerenom pojasu severne polulopte. Najrasprostranjeniji su u Rusiji (tajge) i Kanadi. Ariši su interesantni jer su, iako četinari, listopadne biljke.

Foto: www.listva-aw.com
Foto: www.listva-aw.com

Upravo je ova vrsta drveta jedna od najlepših za izradu fasada i dekinga. Radi se o odličnom omeru cene i kvalitete. Izuzetno je stabilan. Impregnacijom dobija zlatnu boju koja može da traje godinama, a da ne menja svojstva i u velikoj meri, lep izgled. Ukoliko se ostavi bez premaza, biće potpuno sivo. Ariš se klasifikuje u dve osnovne kategorije AB i BC, zavisno od veličine i broja čvorova.

Deking od sibirskog ariša ima široku primenu zahvaljujući odlikama ariša kao što su dugotrajnost i izdržljivost
Deking od sibirskog ariša ima široku primenu zahvaljujući odlikama ariša kao što su dugotrajnost i izdržljivost

Deking od sibirskog ariša ima široku primenu zahvaljujući odlikama ariša kao što su dugotrajnost i izdržljivost pri različitim uslovima (voda, sneg, sunce). Može se koristiti za pod što mu i jeste glavna namena, za razne staze, terase, pontone i prilaze oko bazena. Pored toga može se koristiti u saunama, ili kao obloga letnjih bašti. Deking se uglavnom radi na 27mm debljine u različitim širinama i dužinama.