Savršen vintage praznični izgled

Složićete se da je danas lako uživati u retro prostoru sa trendovskim vintage izgledom. Razlog toga je što su, u uređenju enterijera, sve više zastupljeni metalni detalji, drveni podovi, originalna rasveta inspirisana nostalgijom. Upravo ti detalji su pravi način da svojoj kući dodate svečani stil.

Pored toga, atmosferu možete dodatno ulepšati kupovinom raznih antiknih ili polovnih prazničnih komada koji, ne brinite, nisu skupi. Naprotiv. Većinu tih predmeta možete kupiti u antikvarnicama, na buvljaku, prodavnicama polovne robe, a neke gotovo odbačene predmete možete reciklirti i iskoristiti za dekorisanje. Takav slučaj je npr. sa dotrajalom stolarijom. Stari prozori se mogu reciklirati i iskoristiti za izradu pojedinačnih komada nameštaja ili dekora.

Ne samo da ćete vaš dom učiniti lepšim, ulaganjem u komade za višekratnu upotrebu iz prošlosti, učinićete to za mali novac, a istovremeno doprinećete održivom razvoju i stvaranju lepše i zdravije budućnosti.

Kako da oblikujete vintage izgled u vašem enterijeru

Stvaranje vanvremenskog i šarmantnog vintage izgleda, kada je dekorisanje doma u pitanju, uključuje mešavinu klasičnih elemenata i promišljenog stila. Čitav proces započnite dodavanjem ključnih komada kao što su antikni ukrasi, starinski ukrasi i retro inspirisan tekstil. Odlučite se za prigušenu paletu boja sa toplim tonovima poput bordo, šumske zelene i zlatne kako biste izazvali nostalgičan ambijent. Prihvatite lepotu neusklađenih uzoraka i tekstura. Potražite jedinstvene predmete u antikvarnicama ili na pijacama kako biste dodali jedinstvene dodire, poput starinskih svećnjaka ili rustičnih natpisa. Ne zaboravite da prostor napunite mekim sjajem toplog ambijentalnog osvetljenja kroz strateški postavljena svetla ili starinske lampe.

Vintage dekor
Vintage dekor / Foto: pexels.com

Kombinujući ove elemente sa oštrim okom za detalje, bez napora ćete evocirati šarm prošlosti u vašem domu, stvarajući prijatnu i svečanu atmosferu u kojoj svi mogu uživati. Da bi sve to bilo upravo tako, evo nekoliko ideja na šta treba obratiti pažnju prilikom vintage dekorisanja.

Starinska, mesingana rasveta

Praznični dekor ili ne, retro mesingana rasveta pravi razliku u vašem prostoru. Posebno ona ukrašena detaljima oko vrha i dna donosi dašak starinske formalnosti, elegancije i stila. Ušteda kod ovih starinskih uređaja je jednostavna. Potražite u antikvarnicama i prodavnicama da biste pronašli stare metalne lampe koje rade. Malo posla i malo čišćenja brzo će ih ulepšati i doneti novi osećaj u vaš dom tokom praznika. Da biste spojili ove uređaje sa drugim komadima u svom domu, izaberite razne mešovite metale, cveće, pa čak i tapete, ili budite kreativni i napravite svoj dizajn.

Metal, drvo, staklo

Kombinovanje starinskih komada u vašem domu može uliti malo topline i šarma prošlih vremena. Kada krenete u stvaranje svoje vintage kolekcije, razmislite o metalnim i drvenim stalcima za sveće i starinskim staklenim vazama. Ne samo da ovi predmeti traju godinama, već i dodaju toplinu vašem prostoru kroz organske, prirodne materijale. Osim toga, u njima se može uživati tokom cele godine.

Napunite staru staklenu vazu svojim omiljenim zimskim cvetovima ili sušenim travama i kombinujte je sa nekoliko šarenih sveća kako biste začinili svoj praznični izgled ove sezone. A kada praznici prođu, koristite ove ukrase kao redovan dekor u vašem enterijeru.

Ništa bez perli

Srebrne i zlatne perle su vrhunski trend ove sezone, posebno kada je u pitanju ukrašavanje za vreme praznika. Bilo da se radi o drvenim ili staklenim perlicama, ovi komadi su idealan dodatak gotovo svakom drvetu, polici ili drugom komadu nameštaja. Kada već štedite kupovinom starih i već korišćenih predmeta, možete na takvim mestima pronaći perle različitih materijala i veličina, pa ih pomešajte i zabavite se njima kako biste uneli dimenzionalni izgled u svoj dom. Stari nakit je jedan od uobičajenih predmeta koji se može iskoristiti u ove svrhe. Biseri i pravi zlatni nakit okačeni na kandelaberu stvoriće zapanjujući, elegantan i sofisticiran enterijer.

Obnavljanje podova od punog drveta

Oživite vanvremenski šarm svoje kuće tako što ćete vašim podovima od masivnog drveta vratiti nekadašnji sjaj. Savršeno uklapanje u vintage stil, održavanje i negovanje podova postićete korišćenjem odgovarajućih ulja za drvene površine. Ne samo da će osvežiti pod, zaštiti ga, daćete mu patinu i izgled starinskog poda. I ne samo to. Baš takav izgled vašeg poda poboljšaće ukupnu estetiku svečanog dekora enterijera. Podovi od punog drveta ne samo da pokazuju karakter vašeg starinskog doma, već služe i kao izdržljiva i elegantna pozadina za vaše praznične ukrase.

Za kraj

Ukoliko ste ljubitelj vintage stila, ostalo je još malo vremena za zadavanje završnog udarca i kreiranje najlepšeg enterijera u kome ćete dočekati Novu godinu i neka lepša vremena.

Za kraj, želimo vam novi, lepši početak. U vintage stilu, razume se.

Prethodni tekst8 grešaka u modernom uređenju enterijera
Sledeći tekstKako da očistiti vaše kupatilo od poda do plafona?