Kako treba da biramo sredstva za čišćenje?

Od kako nas je ovo čudo od virusa snašlo, tačno više nismo sigurni šta nas sutra čeka. Zar ne? Prvi pik, drugi pik, treći pik. Treba rukavice. Ne treba rukavice. Dezinfikuj. Špricaj. Džogiraj. Fajtanje do besvesti.

Elem, veoma često u kupovini biramo jeftinije preparate za čišćenje podnih površina, pod parolom „ma sve je to isto“. Ne da nije isto, nego je ovakvo razmišljanje veoma pogrešno i u krajnjem slučaju i veoma skupo. Jeftiniji proizvod da bi bili uspešni u otklanjanju nečistoća, najčešće u sebi sadrže jake i za pod i za zdravlje ukućana, opasne materije. Znači, situacija može izmaći kontroli. Da do toga ne bi došlo bilo bi dobro povesti računa prilikom izbora i kupovine sredstava za održavanje podova.

Da li je bitan sastav preparata?

Kao i kod svakog drugog proizvoda, sastav je taj koji čini suštinu samog proizvoda. Izbegavajte jaka sredstva koja sadrže hlor ili ne daj Bože amonijak, koji ne samo da će naneti štetu samom podu, nego posledice mogu biti i po zdravlje veoma opasne. Sve vam to govori da birate proizvode koji su ekološki prihvatljivi, na prirodnoj bazi, bez štetnih primesa i nezdravih uticaja na vas i vaše ukućane. Zdravlje i priroda nemaju cenu, nije li tako?

Rubio Monocoat Surface Care
Rubio Monocoat Surface Care

Kako izabrati sredstvo za određenu vrstu poda?

Vrlo je jasno da nije isto ako čistite pločice ili parket, zar ne? Sama vrsta materijala zahteva određena sredstva koja će ne samo ukloniti nečistoću, nego i održavati i negovati pod. Parket, kao drveni pod zahteva odsustvo vlage i posebnu negu, kako bi što duže koristio i ulepšavao vaš boravak. Za parket se biraju sredstva koja u sebi sadrže uljane komponente koje će čistiti, ali i stvarati zaštitni film na površini parketa, koji ima za cilj odbijanje prašine, alergena, ali i stalnu zaštitu poda od pritisaka, ogrebotina i drugih fizičkih oštećenja.

Sa druge strane, dijametralno suprotni, svakako je pod od pločica, koji može podneti jača sredstva za čišćenje, jer se takav pod obično i nalazi u prostorima koji su više izloženi prljanju (kuhinja, kupatilo, terase, stepeništa,…). Naravno to ne znači, da pod od pločica možemo urnisati jakom hemijom. Ne, nijedan pod nije zaslužio da ga pod izgovorom zaštite zapravo uništimo. Sredstva se biraju u skladu sa vrstom poda, sa njegovim karakteristikama i uvek se biraju ona sredstva koja će imati dvostruki efekat. Čišćenje i negovanje poda.

Proizvodnja i prodaja parketa
Drvoprodex / proizvodnja i ugradnja parketa

Obavezno čitajte uputstvo za upotrebu

Pod parolom „dodaj malo više za veći sjaj.“, mnogi podovi su ostali upravo bez tog sjaja, a vlasnici istih bez dobre podne obloge. Da budemo iskreni, veoma često smo skloni preterivanju i obavljanju posla na svoju ruku. Svako odstupanje od uputstva i načina za upotrebu određenog proizvoda može samo da ima posledicu kao krajnji rezultat. Neretko ljudi misle da korišćenjem kvalitetnog sredstva, imaju pravo da prekorače propisanu meru, jer kvaliteta nikad dosta. Međutim, kao i u životu, svako preterivanje nije dobro, tako je slučaj i sa odgovarajućom merom. Drugim rečima, najbolji efekat postiže se tačno onako kako je propisano i toga se treba i pridržavati.

Autor: Snežana Trtica Graovac, novinar

Prethodni tekstOd sada i na našem tržištu: Američki brend kompozitnog dekinga
Sledeći tekstKako pronaći dobru firmu za renoviranje? Preporuka pre svega, pa onda i neki dodatni saveti