Saveti za održavanje parketa

Čišćenje parketa je veoma jednostavno, potrebno je koristiti samo vlažnu krpu i blago sredstvo za čišćenje ili specijalno sredstvo za prebrisavanje parketa. Na podnim površinama od parketa ne ostaju fleke a ne mora se brinuti ni da će pod upiti neprijatne mirise. Ovaj pod je, takođe, hipoalergijski a s obzirom da je napravljen od prirodnog materijala on je odličan za sve koji žele zdraviju varijantu podne površine u svom prostoru.

Trajnost parketa je još jedna osobina koja ga čini privlačnim i popularnim. Ukoliko je ugrađen na odgovarajući način, parket će vrlo dobro podnositi svakodnevno korišćenje i biće potrebno mnogo vremena pre nego što se na podnoj površini uoče znakovi habanja.
Isto važi i za oštećenja, adekvatno i profesionalno ugrađen pod od parketa biće otporan na eventualna oštećenja. Drveni pod može da traje veoma dugo, međutim, potrebno ih je dobro održavati i, s vremena na vreme, obnoviti im završni sloj.

Za ovu proceduru neophodno je unajmiti profesionalno osoblje koje će specijalnim uređajima izbrusiti parket i ponovno naneti zaštitni završni sloj. Nakon ovog obnavljanja ruha parket će izgledati kao nov.

MV.Selection / swiss krono tex gmbh & co. kg parket
Foto: MV.Selection / swiss krono tex gmbh & co. kg parket

Brušenje i ponovno premazivanje parketa nije neophodno vršiti redovno već samo periodično, na svakih nekoliko godina. Sam kvalitet parketa, ali i materijala kojim je ugrađen diktiraće koliko je često potrebno parket brusiti i premazivati. Ovo će podnoj površini ne samo poboljšati izgled već i produžiti životni vek.

PAR SAVETA

Kako bi parket što duže trajao, i kako bi što duže zadržao svoj prvobitan izgled, lepotu i sjaj, treba voditi računa o nekoliko faktora. Sam kvalitet drveta je od izuzetne važnosti – što je odabrano drvo tvrđe i kvalitetnije, to će parket biti otporniji na habanja i oštećenja i, generalno, dugotrajniji. Naravno, stručnost lica koje ugrađuje podnu površinu od parketa može se pokazati kao presudno, jer ako se pri samoj ugradnji naprave greške postoji velika mogućnost da će se parket vrlo brzo oštetiti i zahtevati opsežniju intervenciju kako bi bio popravljen.

Autor teksta: Irma Talović d.i.a.