Podovi u poslovnim prostorima – Ferobeton

Primenom različitih materijala u poslovnim objektima izvesno možemo dobiti ono što želimo – pod koji odgovara svojim tehničkim performansama i dekorativnim efektima, najpre usled estetike, jednostavnosti i prijatnosti površine, čak i kad su posredi primarno industrijski podovi.

U poslovnim objektima sve češće bivaju u upotrebi i industrijski podovi, od kojih je vrlo široke primene ferobeton. To je oplemenjeni praškasti materijal, nastao kao suva mešavina agregata – najčešće kvarca, korunga ili nerđajućeg čelika. Predstavlja često završni sloj industrijskih i drugih poslovnih podnih površina.

Ugrađuje se ravnomernim posipanjem sloja po sveže izlivenoj betonskoj ploči, u jednoj ili dve faze. Nakon uklanjanja ili isparenja vode sa površine svežeg betona, odgovarajući deo praška se raspe po površini i utiskuje u beton, pri čemu se obrada vrši ručnim ili mašinskim gletaricama, i to u više navrata, odnosno sve dok se ne postigne potpuno glatka površina.

Usled odličnih karakteristika i pristupačne cene, ferobeton svoje mesto često nalazi i van industrijske zone, odnosno u komercijalnim objektima, te u marketima, salonima, benziskim pumpama, servisima.

Vrlo je otporan na habanje i mehanička oštećenja, neklizajući je, poboljšava otpornost na ulja, mraz i soli, te je vrlo dugotrajan i izdržljiv. Izuzetno je lak za održavanje, a izvodi se kako u sivoj, prirodnoj boji betona, tako i u mnogim drugim bojama, što širi spektar njegove primene.

Autor teksta: Sanja Dakić