Termostati za električno podno grejanje – estetika u službi uštede

Ušteda energije sve češća je tema, kako zbog smanjenja troškova, tako i zbog sve veće svesti o uticaju na životnu sredinu.

Kada je reč o potrošnji energije za grejanje, ključnu ulogu prilikom optimizacije potrošnje igra termoregulaciona oprema. Ukupna potrošnja će u mnogome zavisiti od toga koliko dobro prilagodimo grejanje u svakoj prostoriji nameni i stvarnim potrebama. Najjednostavnije rečeno, dnevna soba, kupatilo, spavaća soba ili poslovni prostor imaju potpuno drugačije zahteve po pitanju grejanja u toku dana i/ili radne nedelje.

ENERSET doo / električno podno grejanje Millicable click u kuhinji
foto: ENERSET doo / električno podno grejanje

Različiti grejni sistemi dozvoljavaju različit stepen decentralizacije po pitanju termoregulacije u pojedinačnim prostorijama. Električno podno grejanje osim što nudi najveći nivo komfora, obezbeđuje ravnomernu raspodelu toplote, ne zauzima prostor…, omogućava zasebnu kontrolu temperature u svim prostorijama i značajno doprinosi energetskoj efikasnosti.

Ubrzani razvoj tehnologije nije zaobišao ni termostate, pa tako danas imamo čitav spektar različitih uređaja koji mogu zadovoljiti najrazličitije potrebe. Takođe, novi materijali, finija završna obrada i moderan dizajn daju dodatnu vrednost ovim uređajima. Za termostat, kao jedini vidljivi element električnog podnog grejanja veoma je važno da ispunjava i estetsku funkciju i bude uklopiv u različite koncepte unutrašnjeg uređenja.

Zajedničko svim termostatima jeste da pomoću senzora mere temperaturu poda i/ili vazduha u prostoriji i na osnovu toga uključuju ili isključuju grejanje. Uobičajeno je da se kao radna uzima temperatura vazduha. Podni senzor uglavnom ima funkciju sprečavanja pregrevanja poda, tj., ne dozovljava da njegova temperatura pređe zadatu vrednost.

Namena prostorije u najvećoj meri utiče na izbor termostata.

Za prostorije poput hodnika, toaleta, kupatila, najlogičniji izbor su jednostavni analogni termostati koji će održavati temperaturu u skladu sa subjektivnim osećajem i potrebama korisnika.

termostat
Foto: Enerset doo / Savremeni digitalni termostat za električno podno grejanje

Kod većih prostorija gde se potreba za grejanjem menja u toku dana preporučuje se upotreba digitalnih termostata sa opcijom programiranja. Zadavanjem željene temperature za određeni period u toku dana, za svaki dan u nedelji, prilagođavate potrošnju energije stvarnim potrebama i obezbeđujete dodatni komfor. U periodu kada ne boravite u prostoru sistem će samo održavati temperaturu poda kako bi mogao u kratkom periodu podići temperaturu vazduha na željenu. Dodatno, ovi termostati imaju i mogućnost ’učenja’. To znači da će samo prvih nekoliko dana uključivati grejanje onda kada je podešeno.

Nakon nekoliko uključivanja softver će ’shvatiti’ koliko vremena je potrebno da se postigne zadata temperatura i počeće da uključuje sistem ranije kako biste došli u već zagrejani prostor. Ovo je posebno zgodno za poslovni prostor gde je potreba za grejanjem jasno definisana radnim vremenom, ali je itekako primenjivo na različite prostorije u stambenom prostoru (dnevna, spavaća, dečja soba). U skladu sa svojom i dnevnom rutinom ostalih članova porodice možete veoma precizno programirati rad sistema i značajno smanjiti potrošnju. Godišnji odmori, putovanja, i drugi periodi kada ne postoji potreba za grejanjem takođe se mogu unapred definisati kao i vreme ponovnog uključenja.

WiFi termostat
Foto: Enerset doo / CUBE WI FI termostat

Korak dalje u istom smeru predstavljaju termostati sa WiFi vezom. Kao i prethodni, nude sve opcije programiranja ali i promenu temperature u realnom vremenu, bez obzira gde se u datom trenutku nalazite. Aplikacija se jednostavno instalira skeniranjem QR koda ili besplatnim preuzimanjem sa Google Store za Android ili sa App Store za iOS uređaje. Sama aplikacija je veoma jednostavna za korišćenje i pored mogućnosti da podešavate temperaturu u svakoj prostoriji omogućava dosta lakše i brže programiranje i promenu parametara.

WI FI termostat
Foto: Enerset doo / Diamond WI FI termostat

Osim ovih, tu su i još neke funkcije kao što su ’Eco Mode’ i detekcija otvorenog prozora. Kada je uključen ’Eco Mode’ temperatura neće prelaziti zadatu vrednost i može se podesiti u opsegu od 10-21°C. Detekcija otvorenog prozora sprečava uzaludno trošenje energije. Naime, ukoliko sobni senzor detektuje nagli pad temperature vazduha, termostat će ’pretpostaviti’ da je neko otvorio prozor i isključiće grejanje na 15 min ukoliko je trenutno uključeno.

Električno podno grejanje pruža mogućnost za preciznu regulaciju temperature u svakoj prostoriji, a upotreba programabilnih i/ili termostata sa daljinskom kontrolom omogućava regulaciju temperature u realnom vremenu. Uzmite u obzir činjenicu da instalacijom grejnih kablova dajete novi kvalitet vašem objektu, pa samim tim povećavate i njegovu vrednost. 

Obezbedite vrhunski komfor i ekonomično grejanje po najpovoljnijim cenama

Za maksimalni komfor i minimalne troškove, Enerset vam nudi proračun, idejno rešenje, projektovanje i instalaciju. 1926. godine norveška kompanija Nexans je patentirala prvi grejni kabl i od tada posvećeno usavršavanju i razvijaju nove proizvode, a sada su njihovi grejni kablovi i mreže dostupni i na našem tržištu.

enerset logo

Enerset d.o.o.
Bulevar Zorana Đinđića 144v, 11070 Beograd, Srbija
T: +381 11 63 01 600
M: +381 64 90 90 111
prodaja@enerset.rs
office@enerset.rs
www.enerset.rs

Prethodni tekstTajna savršenih uglova – CUBU podne lajsne
Sledeći tekstMi pravimo podove od Punog drveta.