Grejni kablovi, termoregulaciona oprema i novi trendovi u građevinarstvu

U susret 46. Međunarodnom sajmu građevinarstva SEEBBE, koji će biti održan od 27. do 30. aprila 2022. godine na Beogradskom sajmu, koristimo priliku da vas pozovemo da posetite naš štand i da podsetimo na mogućnosti za primenu grejnih kablova u građevinarstvu.

Kompanija Enerset prati trendove u građevinarstvu

Osim pojedinačnih vlasnika stanova i kuća, koji se odlučuju da u toku gradnje ili rekonstrukcije obezbede sebi vrhunski komfor uz minimalnu potrošnju i bez zagađenja, sve više investitora i građevinskih firmi prepoznaje prednosti sistema električnog podnog grejanja. U skladu sa tim, instalacija ovih sistema u novim stambenim i poslovnim objektima u izgradnji postaje trend koji iz godine u godinu beleži rast.

Projektanti, izvođači radova i investitori sve više uviđaju prednosti i pogodnosti ovih sistema. Investitori prepoznaju korist za krajnjeg kupca i dodatnu vrednost koji ovi sistemi daju njihovoj investiciji, a projektanti i izvođači su zainteresovani za ove sisteme jer njihova ugradnja u sivoj fazi ne ometa druge radove, ubrzava izgradnju, pojednostavljuje izradu instalacija i projektne dokumentacije.

Enerset električno podno grejanje
foto: Enerset doo

Povratne informacije koje dobijamo od krajnjih korisnika stanova i poslovnog prostora u zgradama gde su se investitori odlučili da ugrade sistem električnog podnog grejanja i njihovo zadovoljstvo komforom i potrošnjom, najbolja su preporuka i podstrek da nastavimo dalje sa promocijom, ali i usavršavanjem ovih sistema.

Iako je sistem električnog podnog grejanja jednostavan sam po sebi i nije se puno menjao od sredine prošlog veka kada je ušao u upotrebu, mesta za poboljšanje uvek postoje

Osim poboljšanja karakteristika grejnih kablova za koje je ponajviše zaslužan Nexans Norway, o čemu je pre bilo više reči, najveću mogućnost za poboljšanje celokupnog sistema nudi razvoj termoregulacione opreme.

Precizna regulacija u svakoj prostoriji, prilagođavanje potrošnje potrebama, programiranjem rada u toku dana i daljinska kontrola, povećavaju komfor i zadovoljstvo korisnika uz značajnu uštedu energije. Električno podno grejanje može biti nezavisan ’smart’ sistem opremljen bežičnom kontrolom ili se može povezati na sisteme ’pametnih kuća’.

Enerset termostati
foto: Enerset doo

Razvoj građevinarstva, nove tehnike gradnje i novi materijali, daju prostora za pojeftinjenje i ubrzanje instalacije, a takođe i mogućnosti za optimizaciju po pitanju instalisane snage, što ove sisteme čini interesantnijim kako krajnim kupcima, tako i graditeljima.

Zaštita oluka od zamrzavanja i otapanje snega i leda sa spoljašnjih površina postaju imperativ moderne gradnje i načina života

Težnja ka maksimalnom iskorišćenju prostora, ostavlja sve manje mesta za pristupne puteve, staze, stepeništa i sl., pa u zimskom periodu njihova funkcionalnost biva dovedena u pitanje. Veoma često fizičko uklanjanje snega nije ni moguće, jer se sa njim nema gde.

Instalacijom grejnih kablova, sneg i led se efikasno tope i i odlaze kroz slivnik. Na taj način funkcionalnost objekta i bezbednost ljudi nisu dovedeni u pitanje, a produžava se i životni vek objekta.
Na spoljnim površinama, kablovi se uglavnom instaliraju ispod završne obloge ili u gornjoj zoni ukoliko je završni sloj asfalt ili beton.

Bez obzira da li je reč o terasama, ravnim krovovima, pristupnim putevima, rampama, stepenicama…, kablovi se mogu instalirati na celoj površini ili samo u kritičnim zonama. Kod instalacije u olucima, u zavisnosti od konfiguracije krova i oluka, mogu se koristiti grejni kablovi konstantne snage ili samoregulišući kablovi. U oba slučaja preporučuje se upotreba odgovarajuće termoregulacione opreme.

Na taj način obezbeđuje se funkcionalnost oluka, sprečava se njihovo oštećenje, pojava vlage u objektu i neželjene situacije usled pada ledenica ili zaleđenih oluka, uz minimalnu potrošnju električne energije.

Otapanje snega i leda na kolotrazima instalacija ispod behatona
foto: Enerset doo

Kao i kod oluka i kod spoljnih površina se preporučuje upotreba kontrolera u kombinaciji sa senzorima vlage i temperature, kako bi se optimizovala potrošnja i obezbedio siguran i bezbedan rad sistema.

Zaštita hidrantske mreže od zamrzavanja, neizostavan je deo svakog ozbiljnog građevinskog projekta kako bi se obezbedila protivpožarna sigurnost, a sve češće, grejni kablovi nalaze primenu i na vodovodnim cevima. Posebno zanimljivi za ovu primenu su grejni kablovi sa spoljnim plaštom čija upotreba je odobrena unutar cevi sa pijaćom vodom.

enerset otapanje snega i leda
foto: Enerset doo

Grejanje zemljišta, rasadnika i staklenika, jedna je od standardnih primena grejnih kablova, a zeleni krovovi, gradske bašte i slični građevinski projekti još jedan su od smerova u kojem razvijamo svoje interesovanje i delatnost.

O svemu ovome i još mnogo više možete saznati ukoliko nas posetite na Međunarodnom sajmu građevinarstva SEEBBE u hali 2, nivo B, Beogradskog sajma.

enerset logo

Enerset d.o.o.
Bulevar Zorana Đinđića 144v, 11070 Beograd, Srbija
T: +381 11 63 01 600
M: +381 64 90 90 111
prodaja@enerset.rs
office@enerset.rs
www.enerset.rs