3 najčešće predrasude i zablude o podnom grejanju

Električno podno grejanje, iako široko rasprostranjeno u zemljama zapadne Evrope, Severne Amerike, ali i u Rusiji i drugim delovima sveta, kod nas polako zauzima svoje mesto uz dosta prezadovoljnih korisnika ali i oprečnih gledišta i zabluda koje ga prate.

Najčešća pogrešna pretpostavka koja se tiče električnog podnog grejanja jeste da je komplikovano i skupo za ugradnju

Električno podno grejanje s’ pravom nosi epitet komfornog, čak i luksuznog načina grejanja. Osim što pruža ravnomernu raspodelu temperature u prostoru, topao pod, jednostavnu kontrolu…, ovaj sistem ne zauzima prostor, ne zahteva održavanje, niti bilo kakve aktivnosti prilikom upotrebe, sve se svodi na podešavanje temperature što dodatno olakšavaju novi termostati sa opcijama programiranja ili daljinske kontrole.

podno grejanje
Foto: www.enerset.rs,
Električno podno grejanje s’ pravom nosi epitet komfornog, čak i luksuznog načina grejanja

Sve ovo prati jedna skroz pogrešna pretpostavka, a to je da ugradnja električnog podnog grejanja puno košta. Međutim, ako uporedite troškove za ovu investiiju, sa troškovima za druge grejne sisteme, videćete da su ulaganja uglavnom niža, ili na istom nivou, a kvalitet i komfor koji dobijate na daleko višem. Razloga za to je puno, a glavni je jednostavnost ovog sistema koji ne zahteva dodatnu opremu ili prostorije.

Grejni kabl
Grejni kabl, foto: www.enerset.rs

Grejni kablovi se instaliraju u pod i pored njih, jedina oprema i jedini vidljivi element sistema je termostat. Osim pouzdanosti i efikasnosti koju sistem električnog podnog grejanja pruža, još jedna velika prednost je što ne zahteva održavanje ili servis u višedecenijskom periodu upotrebe. Pored nižih investicionih troškova, instalacija se izvodi u mnogo kraćem vremenskom roku nego kod drugih sistema, što je veoma bitno bilo da se sistem ugrađuje u toku gradnje ili renoviranja objekta.

Sistem ne zahteva nikakvu posebnu pripremu elektroinstalacija. Do mesta na zidu predviđenog za termostat treba dovesti napajanje i iz poda uvući dva gibiva creva (jedno za podni senzor, drugo za napojni deo kabla) u doznu Ø60 u koju se ugrađuje termostat.

Instalisana snaga se kreće od 100 do 150W/m2, pa se tako stan od 50m2 greje sa 6KW. Manja instalisana snaga ravnomerno raspoređena po površini poda i akumulativnost velike površine čine ovaj sistem visoko energetski efikasnim. Dodatno, električno podno grejanje ne zahteva povećanje standardno odobrene snaga po stambenoj jedinici, što dodatno olakšava pripreme za instalaciju ovog sistema.

Kada ovome dodamo i niže račune za grejanje prilikom upotrebe i činjenicu da ne postoji održavanje i servis u višedecenijskom periodu exploatacije, jasno je da će električni kablovi i/ili mreže za podno grejanje vratiti uložena sredstva u najkraćem vremenskom periodu.

podno grejanje
www.enerset.rs

Druga načešća zabluda jeste da podno grejanje uzrokuje proširene vene

Ne postoji ni jedna studija koja ide u prilog ovoj tvrdnji, dok sa druge strane postoji bezbroj zadovoljnih i zdravih korisnika.
Kroz istoriju su se sistemi podnog grejanja usavršavali, pa razloge za ovakve tvrdnje treba potražiti na samom početku razvoja sistema podnog grejanja.

Naime, sistemi podnog grejanja u Evropi se razvijaju od III veka pre nove ere pod nazivom hipokaust (hypocastum). Sistem je bio sačinjen od peći (hypocausis) i niza prolaza koji su služili da topli vazduh struji ispod poda na stubovima koji nose ploču i izlazi kroz šupljine u zidovima.

Vremenom, upotreba metala, a kasnije i plastike osavremenila je način za distribuciju toplote od njenog izvora do samog poda. Međutim, ono što je ostalo zajedničko u većoj ili manjoj meri za ove sisteme (gde se toplota prenosi strujanjem nekog fluida), jeste neprecizna regulacija temperature poda, pa samim tim i mogućnost pregrevanja istog.

Upotrebom grejnih kablova, dobijate sistem koji se precizno reguliše i kod kog temperatura poda ne prelazi 27°C kod prosečno izolovanih objekata.

Linije grejnog kabla su pravilno raspoređene jedna od druge na rastojanju od oko 10 cm, što za rezultat ima ravnomerno zagrejan pod u bilo kojoj tački. Temperatura tela je kao što znamo nešto veća od 36°C pa je više nego očigledno da temperatura poda ne može dovesti do širenja krvnih sudova. Naprotiv, zahvaljujući prirodnom svojstvu toplog vazduha da ide na gore, kod podnog grejanja imamo situaciju da je natoplije i najpijatnije u zoni nogu dok je najhladnije na plafonu. Kod drugih sistema, vazduh se mora naterati da kruži kako bi i nogama bilo toplo, pa tako najveću temperaturu imamo na plafonu, dok se efekat ’toplih nogu’ teško može postići a da i u zoni sedenja ne bude prevruće.

podno grejanje
Kod električnog podnog grejanja, temeperatura se lagano i ravnomerno raspoređuje od poda na gore

Treća predrasuda koja prati podno grejanje je da podiže prašinu i izaziva alergije

Gotovo svi grejni sistemi, a naročito oni koji koriste ventilatore da bi pospešili strujanje toplog vazduha, dovode do pojačanog vrtloženja, pa samim tim i do podizanja prašine i drugih alergena u prostoru.

Kod električnog podnog grejanja, temeperatura se lagano i ravnomerno raspoređuje od poda na gore, ne izazivajući strujanja koja mogu dovesti do podizanja prašine. Pored toga, zbog svoje konstrukcije, i činjenice da se kablovi nalaze u podu, ne postoje mesta koja su teško dostupna za čišćenje, pa samim tim i za nakupljanje prašine i alergena.

Kompanija Enerset d.o.o. sa posebnom pažnjom prati razvoj tehnologije namenjene upotrebi obnovljivih izvora energije i nudi grejne sisteme koji mogu koristiti energiju dobijenu na taj način. Osim toga, rešenja koja nude lako se mogu integrisati u sisteme pametnih kuća i energetski efikasne objekte.

enerset logo

Enerset d.o.o.
Bulevar Zorana Đinđića 144v, 11070 Beograd, Srbija
T: +381 11 63 01 600
M: +381 64 90 90 111
prodaja@enerset.rs
office@enerset.rs
www.enerset.rs

Prethodni tekstPoliuretansko – cementni podovi
Sledeći tekstBaumacol FlexTop White – Baumit proizvod meseca