Renoviranje kupatila

Postovani,

Uskoro planiram da renoviram stan a izmedju ostalog i malo kupatilo od svega 3,5 m2. Zelela bih da mi date savet za neki drugi raspored u kupatilu, s tim da se postojece dimenzije kupatila ne mogu prosirivati, kao i zanimljive ideje oko izbora plocica i sanitarija.

Klara

Postovana Klaro,

Pogledala sam Vase kupatilo  i napravila vam jedan predlog kako da ga rekonstruisete. Kupatilo jeste malo ,ali uz nekoliko izmena moze lepo da se sredi. Prvo bih izmestila postojecu wc solju na mesto umivaonika, kako bismo od dela gde je nekada bila wc solja dobili lepu tus kabinu od 120×80 cm. Umivaonik bih prebacila na mesto gde vam se trenutno nalazi kada, a kadu bih ukinula posto je i inace bila mala od svega 150x70cm.

Sa ovim rasporedom biste dobili vizuelno cistu formu, ali i kupatilo koje je funkcionalno. U tus kabinu ne bih stavljala kadicu vec bih ubacila podnu kanalicu, a na pod tus kabine bi se postavila ista podna keramiku kao i u celom kupatilu, koja bi imala pad ka odvodu u podu. Vrata tus kabine bih uradila po meri od kaljenog transparentnog stakla koje mozda jeste malo zahtevnije za odrzavanje,ali je efekat u kupatilu mnogo lepsi nego sa nekom teksturom na staklu. Danas postoje i premazi za stakla tus kabina koji sprecavaju zadrzavanje vode na staklu. Posto je zid kod wc solje dovoljno debeo u mogucnosti smo da stavimo konzolnu wc solju sa ugradnim vodokotlicem sto bi nam dodatno ustedelo prostor.

Napomenuli  ste da zelite nesto posebno u kupatilu. Jedna opcija je da stavite stojeci umivaonik koji bi svojim oblikom podsecao na skulpturu tako da bi se taj deo kupatila nametnuo kao centralni. Oko njega ne bi trebalo  praviti puno namestaja kako bi umivaonik u kombinaciji sa plocicama i mastovitim dekorom dosao do izrazaja.
Plocice ne morate obavezno postaviti na sve zidove. U ovom slucaju bih plocice postavila kod tus kabine i kod umivaonika a ostatak bih prekrecila vodootpornom bojom. Da li cete se pri izboru keramike odluciti za neke neutralne tonove da postignete eleganciju ili pak za neke jarke da dobijete na ekstravaganciji, treba sami da odlucite.

Ako se odlucite za jarke boje keramike, zidove bi trebalo da okrecite kontrastno, recimo u belu boju i obrnuto. Pri odabiru boje keramike ili moleraja, ukoliko ste naklonjeniji smelijem dizajnu  bolje vam je da koristite neke jake tonove, nego da koristite pastelne tonove koji nece biti toliko efektni. Iz mog licnog iskustva znam da boja zna da dosadi posle nekog vremena tako da vam je najbolje da nadjete balans i da vam keramika bude neutralna, ali da na zidovima koji se boje pravite igru koju kada zelite mozete ponovo da menjate. Sto se tice kupatilskog namestaja, izmedju wc solje i umivaonika mozete napraviti vertikalni ormaric za neophodnu kozmetiku. Ne bih pretrpavala prostor.

Ogledalo iznad umivaonika moze biti isto zanimljiv detalj. Ako volite svedenu formu napravite okruglo ogledalo ,a ako zelite da se malo poigrate sa detaljima mozete jako lepo iskoristiti i neki stari ram od slike. Nadam se da sam vam pomogla u resavanju Vaseg problema. Ovo kupatilo sa ovakvim raposredom i mastovitim plocicama moze da bude savrsen prostor za opustanje.

1. konzolna wc solja
2. slobodnostojeci umivaonik
3. tus kabina
4. kanalica za tus kabinu
5. ogledalo
6. susac
7. boja za zid
8. vertikalni ormaric

Konačno rešenje
Konačno rešenje / skica: Vanja Lebović d.i.a.

foto: by quantum

Prethodni tekstIndustrijski podovi od veštačke smole
Sledeći tekstDE CO kreativna dimenzija