„Keramika Kanjiža“- 100 posto ispunjeni planovi!

„Keramika Kanjiža“. 2017. godina. Rekordna proizvodnja. Procenat izvoza 50% od ukupne prodaje. Plan ispunjen 100%. Tržište Austrije za kratko vreme postalo tržište koje je prepoznalo fenomenalan dizajn i kvalitet „Keramike Kanjiža“. Na policu dodato još jedno „Priznanje“. Više nego uspešna godina za našeg domaćeg proizvođača i najvećeg izvoznika keramike u nas. Mnogo toga ih tek čeka, a kako oni sami ocenjuju godinu za nama, saznali smo od Jovana Milivojevića, direktora prodaje i marketinga „Keramike Kanjiža“ i jednog od „krivaca“ za pomenuti uspeh kompanije.

Direktor prodaje kompanije Keramika Kanjiža, gospodin Jovan Milivojević
Direktor prodaje kompanije Keramika Kanjiža, gospodin Jovan Milivojević
Foto: Wannabemagazine

P: Jovane, kakvi su rezultati kompanije Keramika Kanjiža u ovoj godini i da li ste ostvarili planirani rezultat za 2017.godinu? (podatke možemo ispraviti za print koji izlazi u februaru 2018.)

O: Već nekoliko godina za redom nižemo fenomenalne rezultate, pa tako ni 2017. nije izuzetak. Još jednu godinu za redom beležimo rekordnu proizvodnju i prodaju od 2,750,000 metara kvadratnih, i zadržavamo veliki procenat izvoza – čak 50% od ukupne prodaje. Plan je ispunjen 100% što znači da već četvrtu godinu uzastopno rastemo i razvijamo se, na šta sam veoma ponosan. Osim targeta u metrima kvadratnim, za ovu godinu smo imali zadatak da uđemo na nova tržišta i razvijemo ih. Kao najuspešnije naveo bih Austriju, jer je to upravo bio najteži zadatk koji smo imali. Kvalitet naših pločica kao i fenomenalan dizajn igrali su presudnu ulogu, i nakon Sajma enterijera u Beču, počela je potražnja za našim pločicama, koja iz meseca u mesec samo raste.

Uz sve ovo, na našu policu dodali smo još jednu prestižnu nagradu „PRiZnanje“ Društva Srbije za odnose s javnošću. Na ovo smo veoma ponosni uzevši u obzir da marketing i komunikacije nisu naš core biznis, a uspeli smo i u ovoj sferi da napravimo značajan i zapažen pomak u odnosu na ustaljenu, sigurnu komunikaciju. Sve ovo zajedno pokazuje da sa pravom nosimo titulu lidera, ali uz nju i veliku odgovornost da budemo sve bolji i bolji, pre svega od sebe samih.

P: Po zvaničnim informacija u Srbiji je trenutno duplo više otvorenih gradilišta nego početkom godine. Koliko je rast sektora građevine uticao i na rast prodaje u vašoj kompanji?

O: U proteklih godinu dana dosta je urađeno od strane resornog ministarstva za poboljšanje stanja domaće građevinske industrije. Tačno je da ima sve više gradilišta, i mi kao kompanija pozdravljamo sve napore koji se ulažu kako bi se jedna posrnula grana koja donosi najviše benefita društvu, ponovo podigla na stabilne noge. Mi svakako osećamo taj rast, i ako smo prevashodno fokusirani na krajnje potrošače. Međutim, rad Ministarstva građevine nije dovoljan. I dalje ne funkcionišu druge institucije. Uvoz keramičkih pločica i dalje nije kontorlisan, pločice se masovno ugrađuju bez atesta i provere kvaliteta samo zato što je za zemlju porekla navedena Italija ili Španija, a neki se ne libe da stave ni kineske pločice samo da bi cenovno bilo isplativije. Dakle, i dalje nije rešen glavni problem. Gradilišta ima sve više, ali se ona najviše pune uvoznim škartom.

P: Keramika Kanjiža je najveći domaći izvoznik keramičkih pločica. Da li je takva situacija i u ovoj godini i gde ste najviše izvozili?

O: Kada govorimo o odnosu proizvedenih i prodatih pločica, Keramika Kanjiža jeste najveći izvoznik. I ove godine smo, uz povećanje targeta prodaje, imali zadatak da povećamo izvoz i zadržimo procenat plasiranja pločica na inostrana tržišta od 50%. To znači da iz godine u godinu naš izvoz raste, i plan je da se taj trend zadrži i u narednim godinama koje dolaze. Jedno od najvećih izvoznih tržišta je svakako Bosna i Hercegovina, i posebno mi je drago što potražnja na ovom tržištu konstantno raste. U toku 2017. godine otvoreno je dosta novih izvoznih tržišta, i plan je da se ona naredne godine veoma razviju. Zahvaljujući novitetima koje smo spremili za 2018. godinu, mislim da će to biti realno, zbog čega ceo tim veoma naporno radi i priprema se za novu sezonu.

P: Jedna ste od prvih kompanija koja je digitalizovala proces proizvodnje. Koliko je digitalizacija uticala na kvalitet i potražnju vaših pločica?

O: Mi nismo jedna od, Keramika Kanjiža jeste prva na tržištu uvela digitalni InkJet štampač a potom i prva digitalizovala celokupan proces dekorisanja. Mislim da je veoma važno da se zna to prvo – u današnje vreme kopija i plagijata, ponosni smo što već godinama u nazad diktiramo tempo i trendove u keramičarskoj industriji. Digitalizacija je donela dosta benefita pre svega potrošačima, ali i nama kao proizvođačima. Danas, uz dobrog dizajnera, kupcima možete ponuditi pločice toliko verne imitacije nekog određenog materijala, da je razlika uočljiva jedino dodirom. Mi smo to uspeli da uradimo dolaskom prvog InkJet štampača. Na ovaj način, potrošači su dobili kvalitetan proizvod po mnogo povoljnijoj ceni u odnosu na željeni prirodni materijal. Osim cene, i održavanje je presudno jer se keramičke pločice mnogo jednostavnije održavaju nego recimo pravo drvo, otporne su na hemikalije u domaćinstvu, na njima se ne mogu zadržati i razvijati alergeni i bakterije. Na ovaj način potrošač je dobio kompletan proizvod koji zadovoljava nekoliko kategorija – vizuelno i stilski lepo, novčano prihvatljivo, lako za postavku, održavanje i pre svega zdravo i kvalitetno.

Sa druge strane, digitalizacija je kompaniji omogućila da razvija jedinstvene dekore, da upravlja bojama i nijansama do najsitnijih detalja, da menja i prilagođava dekore u svakom momentu jednim klikom miša, ali i da čuva fajlove, zbog čega je u mogućnosti da za deset godina proizvede identičnu pločicu kao i danas.

Sve ovo je dovelo do povećane potražnje naših pločica, pogotovo serija Habitat i Domus. Dokaz tome jesu i brojne kopije ove dve serije na tržištu.

P: Sreli smo se u Bolonji na CERSAIE-u, kakvi su trendovi u svetu keramičkih pločica i šta Keramika Kanjiža priprema u 2018.godini?

O: Kao i svake godine, neizostavni događaj jeseni za keramičarsku industriju je CERSAIE. Ono što smo primetili ove godine jeste da nije bilo mnogo drastičnih odskakanja u odnosu na prošlu godinu, i trendovi su se nekako zadržali i ove godine. Preovlađuju najrazličitije imitacije drveta – od visokog sjaja, preko mat i reljefa do takozvanog shabby chic-a i pohabanih dezena. Osim toga, od boja preovlađuju golubije plava i siva, a tu je i terazzo koji doživljava povratak na velika vrata. Kao glavni detalj za opremanje prostorija svakako su rose-gold elementi geometrijskih oblika.

P: Ove godine smo bili vaši specijalni gosti na Sajmu enterijera u Beču gde smo se i uverili u interesovanje posetioca za vaš proizvodni program. Da li planirate u sledećoj godini nastupe na sličnim sajamskim manifestacijama?

O: Za sledeću godinu postoji mnogo planova, među kojima su i sajamske manifestacije kao neizostavni deo prezentovanja svih noviteta koje smo pripremili. CERSAIE je plan i ideja je da on bude kruna svih promena koje slede u narednom periodu. Svesni smo da postoji lista čekanja, i zato ćemo uložiti sve naše napore, i da predstavimo proizvod iz Srbije, koji će biti jednak bilo kom italijanskom ili španskom.

Na prvom mestu je svakako biznis plan, povećanje proizvodnje i prodaje na domaćem i izvoznim tržištima. Uz to, za narednu sezonu smo pripremili nove proizvode, dosta novih serija koje će potrošače ostaviti bez daha, još bolji kvalitet proizvoda. Zimski period je rezervisan za finalnu pripremu, a od marta na tržište Keramika Kanjiža izlazi u potpuno novom ruhu, još bolja i modernija. Stay tuned, verujemo da ćete biti oduševljeni.

www.keramikakanjiza.com

KERAMIKA KANJIŽA doo
Horgoški put BB, 24420 Kanjiža, Srbija
Tel: +381 (0) 24 874-211
E: kontakt@keramikakanjiza.com
W: www.keramikakanjiza.com
FB: Keramika Kanjiža