Renoviranje kupatila za goste

Poštovani,

U porodičnoj kući u kojoj živimo suprug i ja, imamo gostinsko kupatilo koje je trenutno prilično zapušteno pa bi hteli da ga renoviramo. To kupatilo sem gostiju koristimo ponekad i mi preko dana. Hteli bismo da ga lepo uredimo pa su nam Vaše ideje i predlozi dobrodošli.

Srđan i Tijana, Beograd

Poštovani,

Na osnovu crteža postojećeg stanja kupatila koji ste nam poslali mogu da primetim da je trenutni raspored elemenata u kupatilu relativno dobar, imate sve što Vam je neophodno i ono što mi se posebno sviđa jeste veliki prozor koji daje dosta prirodnog svetla što deluje prelepo u prostoru. Jedino bi po mom mišljenju trebalo malo „otvoriti“ prostor. Pregradni zidovi previše zatvaraju prostor i vizuelno ga smanjuju.

Položaj WC šolje bi ostao na istom zidu, jedino bih je pomerila ka vratima kako ne biste došli u prevelik problem zbog pomeranja instalacija. Kod WC šolje bi se napravila obloga oko ugradnog vodokotlića (banak), čime bi dobili čistu i jednostavnu površinu. Umivaonik bi mogao da ostane na istom mestu. Tačni izvodi instalacija za umivoanik bi se odredili tek kada pronađete odgovarajući umivaonik i komodu. Komoda ne bi smela da prelazi 90 cm širine, zbog tuš kabine.

Na zid sa prozorom bih postavila kadu. Ovaj deo kupatila bi bio mali deo za opuštanje i uživanje posle napornog dana. Dimenzije kade koje bi došle u obzir su 170×70 ili 170x80cm. Pošto je sa desne strane kade postavljena tuš kabina, kada bi se odvojila od zida sa prozorom ka sredini kupatila za 15-25 cm, u zavisnosti od same veličine kade, da bi se prednji deo kade poravnao sa prednjim delom tuš kabine. Iza kade bi se formirao banak iz kog bi izlazila baterija za kadu. Visinu banka nam određuje visina prozora.

Koliko sam videla sa projekta u pitanju je 85cm od poda. Na taj banak bi se mogli odlagati svi kozmetički proizvodi koji su potrebni za korišćenje kade. Tuš kabina bi bila dimenzija 90x90cm ili malo veća. Na pod tuš kabine se ne bi postavljala kadica već bi se u pod ugradio podni trakasti slivnik. Sama tuš kabina bi bila od kaljenog providnog stakla a vrata bi bila jednokrilna. Takođe na zid na kom se nalazi prozor bi se postavila baterija za tuš kabinu. Ugradni mešač u kombinaciji sa ručnim i fiksnim tušem je sasvim dovoljan za kabinu. Sama lula odnosno slavina nije potrebna.

Iznad umivaonika bi bilo idealno postaviti veliko ogledalo što bi vizuelno proširilo prostor. Iznad ogledala bi se postavile lampe koje bi se mogle koristiti u kozmetičke svrhe. Umivaonik u ovom slučaju može biti ugradni u ploči ili nadgradni. Ispod ploče se može napraviti komoda koja bi mogla da vam obezbedi dovoljno prostora za sve stinice koje su vam neophodne. Gornja fioka bi bila plitka i u nju bi se stavljale sitnije stvari, dok donja može biti duboka za kozmetičke preparate koji su u većim pakovanjima.

 

 

Boje koje bi bile idealne za ovakav prostor su bela u kombinaciji sa sivom, ili krem odnosno boja slonove kosti u kombinaciji sa braon bojom. Sve veće površine bi bile svetle dok bi se sa drugom bojom mogli isticati detalji. Detalj može biti banak kod kade, wc šolje ili deo u tuš kabini. U tuš kabini ne bi bilo poželjno stavljati dekor koji je hrapave teksture zbog lakšeg održavanja.

Kao poslednji detalj bi bilo lepo staviti u kupatilo bambus ili neku drugu biljku čija bi sveža zelena boja u potpunosti otvorila ovaj prostor. Imate dnevno svetlo koje je neophodno za biljke a ovakvi detalji neverovatno podižu prostor i čine ga prijatnim za korišćenje i eventualni predah od svakodnevne gužve.

Prethodni tekstPodna rasveta – tajni život podova
Sledeći tekstEfektni i interesantni podovi za dnevnu sobu