Podna rasveta – tajni život podova

Dobra unutrašnja ili spoljna rasveta može definisati dom i njen enterijer. Započinje osmišljavanjem plana rasvete još u ranim fazama gradnje objekta, zadatak koji nikad ne treba ostavljajti za kraj. U zavisnosti od toga da li želimo nešto da osvetlimo, da mu damo akcenat ili smernice za pravac, biraćemo i određenu vrstu rasvete.Ako želite da osvetlite mračne uglove, istaknete umetničko delo ili pretvorite vaš trpezarijski sto u dramatičnu postavku, ugradna rasveta će biti savršena.

Ovo isto važi i za spoljni enterijer; bašte, terase, dvorišta. Za razliku od disperzivne rasvete, ugradna rasveta je neprimetna dok je ne ukljucite.Ona tako deluje i na pod. On je uglavnom viđen samo kao površina po kojoj se hoda, ali uz ugradnu podnu rasvetu, postaje živ i doprinosi slici celokupnog enterijera prostorije. Postoje različiti vidovi ugradne podne rasvete: tačkasti, lnijski i površinski. Sve ove vrste rasvete primenjujemo u zavisnosti od prostora u kom se nalaze i od namene koju treba da ispune.

U samom enterijeru, u zadnje vreme, podna rasveta je našla široku primenu. Jedna od njenih glavnih funkcija je uglavnom dekorativne namene. Sa obzirom da postoji u svim veličinama, oblicima i bojama, kao što je predhodno rečeno, služi savršeno kako za osvetljene mračnih i tamnih uglova prostora, tako i za stavljanje u centar pažnje nekog dela enterijera. Osim toga, efekat podne rasvete ima karakteristiku da vizuelno podiže plafon i tako prostoriju čini višom, što je veoma zahvalno za neke prilično niske prostore.

U enterijeru stana, kancelarije ili kuće, treba unapred razmisljati o nameni prostorije gde se ugrađuje podna rasveta, kako kasnije, kada se radovi završe, ne bude grešaka, nedostataka ili nepravilno raspoređene rasvete. Na prvom mestu treba obratiti pažnju za šta će se koristiti određena prostorija. Ako je, primera radi, to radna soba, spavaća soba ili kupatilo, prostora za podnu rasvetu ima jako malo.

U slučaju dnevne sobe, hodnika ili stepeništa, možemo se veoma lepo poigrati podnom rasvetom, osvetljavajući zanimljivu teksturu zida i tako pojačati njen efekat, zatim istaći određeno umetnicko delo, luk ili stub i tako ga dovesti u focus, ili pak dobro osvetliti stepenište i tako olakšati i učiniti bezbednijim kretanje.

Treba obratiti pažnju odakle će dolaziti prirodna svetlost, koliko će je biti, i u kom delu dana će određena prostorija biti korišćena. Ovo će pomoći da realno osvetlimo prostor i ne stavljamo dodatnu dekorativnu rasvetu u enterijer koji će se koristiti uglavnom preko dana. U odnosu na to gde se nalazi, unutra ili spolja, i kako će biti korišćena, da li će se prelaziti preko nje ili će biti izolovana, veoma je bitno da podna rasveta bude kvalitetna i stručno postavljena. Ovo će podići cenu pri kupovini i ugradnji ali ne zaboravite da podna rasveta mora često trpeti vlagu, pritisak i razne vremenske uslove, pa je bitno da bude što kvalitetnija kako bi sveli na minimum i kvar i troškove popravke.

Osvetljenje stepeništa je veoma bitno jer morate da vidite dobro da bi penjanje i silaženje bilo što sigurnije. Ovo posebno važi za prostore gde borave starije osobe i za uzana i strma stepeništa. U ovom slučaju, rasveta treba da je što svetlija, bezbojna i da se nalazi sa obe strane stepeništa. Iako se ugrđuje prvenstveno radi sigurnosti korišćena stepenista, ramislite o dizajnu, tako da ujedno možete napraviti ugodnu atmosfetu i lep vizuelni efekat.

Ne treba zanemariti ni efekat podne rasvete u eksterijeru. Pažljivim planiranjem spoljne rasvete možete kreirati prijatan i udoban životni prostor bez velikog ulaganja. Nizovi vertikalnog podnog osvetljenja, osvetljene staze, bazeni, drveća i niska rastinja, fontane, stvaraju živopisan i magičan izgled pejzaža. Pozicija spoljne podne rasvete ne samo da naglašava i ističe pejzaž i arhitektonske karakteristike prostora, već takođe nudi referentnu tačku i tačku fokusa.

Javna mesta i moderni enterijeri pored standardne linearne i površinske rasvete, koja se ovde najvise i koristi, postala je bogatija za još jednu inovaciju. To je svetlosna traka (Light Tape). Sačinjena je od fosfora zarobljenog između dve specijalne laminatne trake. Ona ne sadrži staklo, gas i teske metale pa je ekoloska. Štedi i do 90% energije u odnosu na druge izvore svetlosti. Njena debljina od samo 0.5mm i zanemarljiva težina, omogućavaju fleksibilnu upotrebu. Svetlosna traka je čistija, modernija verzija linearne podne rasvete. Štedi prostor i lako se instalira, bez ikakvog ili sa jako malo održavanja, sa dugačkim vekom trajanja, idealna je za javne prostore kao i moderne enterijere.

 

Imajući sve ovo u vidu, kada dođete do kreiranja plana podne rasvete, vodite se vašim početnim željama i idejama, i pokušajte da stvorite što zanimljiviju i interesantniju sliku vašeg prostora. Greške uvek možete prikriti tako što ćete isključiti svetla.

Autor teksta: Tijana Vučak, dizajner enterijera

Prethodni tekstTermoizolacija – mnogo više od materijala
Sledeći tekstRenoviranje kupatila za goste