Završno obrađeni PARKETI – novina koja postaje klasika

Parketi su omiljena podna obloga na našem podneblju, može se tvrditi bez ikakve sumnje, pogotovo ako je reč o stambenim objektima. Klasični i lamelni parket opstaju decenijama žilavo se držeći, uz manje ili veće uspone i padove u potražnji, bez obzira na sve žešću konkurenciju i obilje novih podnih obloga od najrazličitijih materijala (laminata, vinila, plute, reciklirane kože, linoleum, gume…) Ipak, pravi konkurenti su im, uistinu, samo završno obrađeni parketi koji polako i postepeno, ali sve sigurnije osvajaju prostor koji je do juče bio rezervisan isključivo za klasični i lamelni parket.

KADA JE REČ O završno obrađenim ili tzv. “gotovim parketima” možemo govoriti o masivnim, dvoslojnim i troslojnim ili višeslojnim parketima. Ova je podela je bazirana na njihovoj strukturi.

Masivni gotovi parketi

MASIVNI PARKET je po strukturi identičan klasičnom parketu odnosno, lamele se sastoje od jednog komada drveta. Ono što se razlikuje su dimenzije i obrada.

Dok se klasični parket isporučuje u sirovom stanju, površinski neobrađen, dotle se masivni parket isporučuje u obliku završno obrađenih lamela. Debljina masivnih parketa je u rasponu od 15 do 22 mm, dok se širina kreće od 70 mm do čak 190 mm. Dužina lamela varira od 30 cm do 150 cm. Najčešće u paketima dolaze različite dužine, pa se kao jedini slog za polaganje stoga nameće tzv. “paralelni”, ali pojedini proizvođači nude i ujednačenu širinu za one koji žele nešto kreativnije polaganje ovog tipa parketa. Spoj kod ovog tipa parketa je pero-utor na sve četiri strane. Kao i kod klasičnog parketa, obavezno je lepljenje celom površinom na podlogu. To mogu biti i dvokomponentna lepila koja omogućavaju nešto kruće lepljenje, ali i jednokomponentna trajno elastična lepila. Ova druga su naročito pogodna za velike formate masivnog parketa.

Drvoprodex d.o.o. - Orahov višeslojni pod
Drvoprodex d.o.o. – Orahov višeslojni pod, 140mm, Selekt, lakirano

Od vrsta drveta koje se koriste za izradu masivnih gotovih parketa, pre nekoliko godina su bile veoma popularne egzotične vrste kao što su: teak, kempas, merbau, jatoba, wenge, tali, sucupira, tigerwood, ipe/lapacho, afromorsia, doussie, padouk, sapelli, pynkado, iroko, palisander, bambus, američki orah i trešnja, itd. Od evropskih vrsta tu su bukva, jasen, javor, grab, jova, breza, trešnja, orah, a danas je ipak najdominantniji hrast, ali i jasen i evropski i američki orah.

Masivni parket nije pogodan za polaganje na podno grejanje.

Dvoslojni gotovi parketi

Dvoslojni parket, kako mu i ime kaže, sastoji se od dva sloja drveta, lepljena pod pravim uglom, kako bi se postigla veća stabilnost parketa. Gornji sloj se sastoji od plemenitog drveta, debljine 4 mm, dok je donji, noseći sloj napravljen od drveta malo slabijeg kvaliteta, nešto je deblji i debljina mu može varirati od 5 do 8 mm, što predstavlja ukupnu debljinu dvoslojnih parketa od 9 do 12 mm, u zavisnosti od proizvođača. Umesto drveta u komadu, donji sloj može biti i od HDF-a ili od brezovog špera. Dvoslojni gotovi parket se izrađuje u različitim dimenzijama. Širine lamela se kreću uglavnom od 70 do 120 mm, a dužine od 50 do 150 cm. Spoj na sve četiri strane je pero-utor, a polaganje se vrši isključivo lepljenjem celom površinom na podlogu.

Ono što odvaja sve dvoslojne parkete od ostalih parketa jeste činjenica da su najbolje rešenje za podove sa toplovodnim podnim grejanjem upravo zbog svoje specifične konstrukcije. Unakrsno postavljeni slojevi drveta omogućavaju stabilnost, a debljina koja je upola manja od klasičnog parketa smanjuje toplotni otpor i povećava toplotnu provodljivost, tako da je garantovan ugodan osećaj i prijatnost na dodir korisnicima i tokom grejne sezone, ali i tokom ostatka godine. Kod dvoslojnih parketa, trebalo bi od vrsta drveta izbegavati kempas, jatobu i bukvu jer nisu pogodne za podno grejanje. Isto tako, valja voditi i računa o tipu sistema za podno grejanje. To svakako moraju biti niskotemperaturni sistemi jer temperatura poda merena na površini samog poda ne sme prelaziti 25°C.

Magic Floor d.o.o. drvene podne obloge
Magic Floor d.o.o. drvene podne obloge spavaća soba

Troslojni ili višeslojni gotovi parketi

Svako vreme donese poneku novinu, ali se prava revolucija među drvenim podovima dogodila sa pojavom gotovih višeslojnih parketa. Ono što ih čini bitno drugačijim je stabilnost bez premca, nezavisna od vrste drveta, koju ovi parketi duguju specifičnoj konstrukciji, sastavljenoj od tri ili više slojeva drveta međusobno lepljenih pod uglom od 90°. Ovakav način izrade sveo je «rad» drveta na minimum i omogućio suvomontažno ili «plivajuće» polaganje bez upotrebe lepila. Spoj kod ovih parketa je takođe specifičan. Svaki proizvođač ima svoj patentirani naziv, ali je najčešći naziv „klik“ spoj. Ovaj spoj je isto kao i konstrukcija zaslužan za suvomontažno polaganje i omogućava laku montažu, ali i demontažu. U slučaju selidbe iz jednog prostora u drugi, moguće je demontirati ovu vrstu parketa i ponovo ga položiti u novi prostor.

Uz to, fabrički završno obrađeni, ovi parketi se ugrađuju relativno jednostavno, brzo, bez prašine i neprijatnih mirisa, uz značajno smanjene udare na kućni budžet i bez jednomesečnog odsustva iz svog prostora, što bi bilo neophodno u slučaju polaganja ili reparacije klasičnog parketa. (Primera radi, za polaganje 60 m² potreban je jedan do dva dana i mogu se koristi odmah).

Magic Floor - Drveni podovi
Magic Floor d.o.o. – Drveni podovi

FORMATI I IZGLED TROSLOJNIH PARKETA su takođe veoma raznovrsni. Po broju lamela dele se na trolamelne, dvolamelne ili jednolamelne (imaju izgled daske). Širine se kreću od 190 do 230 mm, a dužine su uglavnom preko 2 m. Standardna debljina je 14 ili 15 mm, ali mogu biti i deblji.

Neki od troslojnih parketa, baš kao i dvoslojni, mogu se polagati i na podove sa toplovodnim podnim grejanjem. Tada se preporučije lepljenje celom površinom na podlogu.

Vrste drveta koje se koriste kod dvoslojnih i troslojnih parketa su iste kao i kod masivnih, ali je i ovde hrast najpoželjniji.

Obrada gotovih parketa

Ako govorimo o zavšnoj obradi kod gotovih parketa, ona zaista može biti veoma raznovrsna i krajnje maštovita. Mogu biti uljeni, lakirani ili voskirani, zatim termički obrađeni ili dimljeni, brušeni, četkani ili ručno hoblovani, beljeni, belo i crno prani, bajcovani… Paleta boja prati modne trendove i postala je veoma raskošna te se tako nijanse gotovih parketa kreću od snežno belih do ugalj crnih, od posve svetlih preko zlatno žutih do boje crne čokolade i svih nijansi crvene, u zavisnosti od primenjene obrade.

KADA JE O REPARACIJI gotovih parketa reč,
ona je svakako moguća. Brušenje i hoblovanje se može raditi ako su parketi zalepljeni na podlogu i moguća su do dva hoblovanja. Kod parketa koji su završno uljeni postoji mogućnost i parcijalne reparacije, odnosno sanacije samo na mestu oštećenja.

Sa pojavom gotovih parketa, mogućnosti za uređenje enterijera su se znatno unapredile, a vreme potrebno za ugradnju se značajno skratilo. Za koji parket ćemo se odlučiti zavisi od potreba i namena prostora u koji ga polažemo, ali i od našeg ukusa. Važno je da je izbor bogat, odnosno da ima između čega da se bira.

Parket u apartmanima
Parket u apartmanima

Autor teksta: Isidora Gordić

Prethodni tekstReč urednika: 11 godina volim ono što radim
Sledeći tekstPočeo 57. Međunarodni sajam u Beogradu