Dok je sunca i kiše, biće i linoleuma

Da li ste znali da su sve komponente koje ulaze u sastav linoleuma obnovljive prirodne sirovine? Štaviše, možemo reći sledeće: dokle god sunce sija i kiša pada, moći će se proizvoditi linoleum.

Linoleum obloga je antibakterijska i antistatička
Linoleum – Organski pod

Sirovine za proizvodnju linoleuma su: smola četinara (bora), laneno ulje (oleum lini – od toga potiče i naziv linoleum), drveno brašno, kreda, ekološki pigmenti, juta. Tehnologija proizvodnje linoleuma stara je oko 100 godina i nije se u osnovi menjala ni do današnjeg dana. Menjale su se mašine, proizvodnja je automatizovana i kvalitet je strogo kontrolisan.

linoleum podovi
Foto: Linoleum je ponovo u modi

Kako, ukratko, nastaje linoleum? Smola drveta, koja je u grumenima boje ćilibara, potapa se u laneno ulje. Ova mešavina u metalnim kadama stoji u zatvorenom temperiranom prostoru na 30 stepeni C tokom 15 dana dok ulje potpuno ne smekša smolu. Toliko je sve prirodno da miris ove mešavine bukvalno ima terapijska svojstva. U pomenutoj prostoriji stoji stolica koja služi da, kada neko od zaposlenih ima kijavicu ili kašalj, može da odsedi neko vreme udišući isparenja borove smole. Smekšana smola koja je upila laneno ulje, meša se zatim sa drvenim brašnom i pigmentima. Drveno brašno vezuje pigmente i daje postojanost bojama, dok se kreda dodaje ukoliko se žele dobiti svetliji tonovi.

Interesantni dizajn akustičnih linoleum podova
Foto: Akustični linoleum podovi

Dobijeno ,,testo“ ekstrudira se na mrežicu od jute koja čini naličje podne obloge. Neprekidna traka linoleuma zatim, preko sistema valjaka, prelazi dugačak put gore-dole kroz komore za zrenje i sušenje kontrolisane temperature i vlažnosti, da bi na kraju bila spakovana u rolne širine 2m i dužine 25m. Debljina je obično 2mm, 2,5 ili 3mm. Poprečni presek linoleuma je uniforman, te se on može habati dok se ne pohaba do jutane osnove, što poprilično traje. Zato se linoleum svrstava u veoma dugovečne podne obloge. Njegova dugovečnost je dokazana u praktičnoj primeni kroz godine i decenije eksploatacije. Ako se pravilno održava, linoleum može u javnim prostorijama kao što su bolnice, škole, starački domovi, trajati i 20-30 godina. U pogledu dizajna, linoleum ima karakteristike homogenih podnih obloga: dezen se dobija u samom procesu ekstrudiranja. Zbog svog prirodnog sastava, linoleum je veoma zdrava podna obloga. On je bakteriostatičan, antialergijski i antistatičan. Permanentna bakteriostatičnost linoleuma potiče od smole bora – poznato je da drvo na mestu povrede luči smolu kako bi se odbranilo od bakterijskih i gljivičnih infekcija. To su razlozi da linoleum bude materijal izbora kada su u pitanju prostorije u kojima borave deca, starije osobe, i uopšte, tamo gde se žele ljudima obezbediti što zdraviji uslovi za odmor ili rad.

O.Š. Milan Rakić, Mionica
Foto: O.Š. Milan Rakić, Mionica

Životni vek linoleuma i počinje i završava se bez ugrožavanja prirode. On je potpuno biorazgradiv i ne zagađuje okolinu. To je još jedan razlog da istinski ljubitelji i čuvari prirode odaberu linoleum za podnu oblogu jer linoleum, kao podna obloga, čuva planetu na kojoj živimo.