Prirodne boje i održivi materijali: Trendovi za moderne podove

Kada su podovi u pitanju, slobodno možemo reći da se javljaju u širokom rasponu boja, koje omogućavaju izbor i zadovoljenje različitih ukusa. Međutim, kada je trenutno vreme u pitanju, dominiraju prirodne boje. Boja drveta, zelene varijante, boja peska, zemlje, terakote, su neke nijanse koje se najviše koriste. Ukoliko se pitate zašto je to tako, odgovor leži u potrebi za uspostavljanjem veze i izjednačavanjem sa prirodom. Složićete se da se čovek najbolje oseća u prirodnom okruženju. Međutim, kako o ukusima ne treba raspravljati i ovde je takav slučaj. Pored prirodnih boja tu je i bela, koja daje svežinu, prostranost prostoru u kome se nalazi. Tu su još i neutralne boje – krem, bež, svetlo braon, koje su odlične za uklapanje sa ostatkom enterijera, posebno sa nameštajem.

Crna boja je uvek u trendu. Ona daje jačinu, ekskluzivnost, moderan dizajn i kao takva nalazi se na onim podovima kada se želi istaći bogatstvo i luksuz. Kada je izbor boja u pitanju, trend je jedno, a želja i potreba ljudi drugo. Želimo reći da koju god boju poda da izaberete bićete u trendu, trendu koji najviše odgovara vašem senzibilitetu i tu greške nema.

Održivost

Zahvaljujući razvoju svesti ljudi, gde podjednako mislimo i na proizvođače podnih obloga, ali i kupce, odnosno korisnike istih, o zaštiti životne sredine i njenom očuvanju, jedan od veoma bitnih trendova modernih podnih obloga jeste održivost. Upotreba prirodnih materijala, poboljašanje njihovih performansi, kao i stvaranje zdravog prostora za život, sa jedne strane i očuvanje prirodnih resursa sa druge, glavna su karakteristika modernih podova. I to je zaista ohrabrujuće i pohvalno.

Naime, prilikom proizvodnje podnih obloga proizvođači se trude da koriste čisto prirodne materijale, bez primesa veštačkih, naravno u slučajevima kada je to moguće. Zahvaljujući tehnologiji sve češće je moguće. Primer takvog jednog poda jeste drveni laminat. On se sastoji od 100% prirodne celuloze, bez primesa gume, plastike i drugih sličnih materijala. Sa druge strane, ovaj laminat pruža više nego kvalitetnu i korisnu zaštitu, čak i u prostorijama sa većom količinom vlage, kao što je kupatilo npr.

Takođe, proizvođači koriste obnovljive sirovine, kako ne bi došlo do preterane eksploatacije i uništavanja životne sredine. Kako su prirodne sirovine sklonije fizičkim, mehaničkim, hemijskim oštećenjima, one se dodatno ojačavaju premazima i primesama, koji su potpuno ekološki, bez isparavanja toksičnih materija i sl. Takođe, lepkovi i druge materije koje se koriste prilikom ugradnje ili održavanja, ekološki su prihvatljiviji i kao takvi potpuno sigurni za korišćenje u prostoru.

Proizvodnja podnih obloga obavlja se u strogo kontrolisanim uslovima, a podatak da su u pitanju prirodni, ekološki proizvod potvrđuje se sertifikatima, kao i potvrdama da ispunjavaju međunarodne standarde održive proizvodnje. Održive podne obloge, pored svoje karakteristike ekološkog proizvoda, izrazito su kvalitetne, dugotrajne, funkcionalne i estetski neodoljive, jer složićete se, ko može odoleti lepoti prirodnog izgleda.

Ne zaboravite!

Ukoliko ste planirali da menjate pod, znamo to je stavka koja zahteva vreme i novac, ali moramo vam reći da je sada pravo vreme. Podovi su na visokom nivou kada su funkcionalnost i dizajn u pitanju. Ne brinite. Ponuda je toliko široka, da svako za sebe može naći i lepo i korisno i finansijski prihvatljivo. Zato, kafa, računar i surfujte. Prvo virtuelno, a posle kada rešite pod, skoknite i do obale i surfujte i u realnom svetu.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinar