Proširenje kupatila pod kosinom

Poštovana redakcijo,
Suprug i ja smo kupili stan u mansardi od 95 m2 koji je jos uvek u sivoj fazi. Imamo problem sa kupatilom koje je po nama suvise malo i nefunkcionalno. Pošto cemo samo nas dvoje ziveti u stanu, nije problem da se kupatilo i proširi ako je moguće.
Kupatilo trenutno ima oko 4 m2 u osnovi ali je skoro polovina pod kosinom. U prilogu vam šaljemo osnovu izvedenog stanja.

Sanja Simeonović, Beograd

Poštovana Sanja,

Pogledala sam osnovu Vašeg kupatila i slažem se sa Vama bi se moglo preurediti kako bi bilo lepše i funkcionalnije. Pogledala sam takođe i osnovu celog stana pa Vam predlažem jedno od mogućih rešenja.

Postojeće kupatilo možemo da proširimo izbijanjem zidova sa postojećih 4m2 na 12m2, gde bi jedini problem bila vertikala sa instalacijama tj stub na sredini kupatila koji se ne sme pomerati. Ali taj detalj možemo lepo iskoristiti.

Nove pregradne zidove bismo napravili od gipsa a gipsom bi takođe ispravili i zid koji je kos sto bi nam dalo mogucnost da u postojeću kosinu postavimo ugradni vodokotlić. Umesto postojećeg monobloka bi se postavila konzolna WC šolja i konzolni bide a umesto tuš kadice od 80x80cm ’’freestanding’’ kada sa baterijom iz poda. Pošto vršimo adaptaciju celog kupatila tj pomeramo instalacije i skidamo postojeće pločice, mogli bi postaviti električno podno grejanje kao alternativu klasičnom zidnom sušaču.

Povećanjem kupatila otvara nam se mogućnost da postavimo dva ugradna umivaonika sa baterijama iz zida i ugradnim ogledalom iznad. Vidim da je projektovana pozicija bojlera iznad WC šolje.

Moj predlog je da ga postavite ispod kosine i da napravite masku kako se ne bi primetio. Veš mašina bi se postavila pored bojlera takođe ispod kosine.

Što se tiče keramike, možemo na podu upotrebiti granitnu keramiku koja ima texturu drveta, a na zidove ne bismo lepili keramiku do plafona već samo do delova gde dopire voda i to jednobojni mozaik umesto klasične zidne keramike kako bi kupatilo bilo jednostavno, čisto ali sa stilom.

U prilogu možete videti rešenje:

1. konzolna WC šolja i bide
2. freestanding kada 180×80 cm
3. 2 ugradna umivaonika
4. maska iza koje se nalaze police i veš mašina
5. maska za bojler
6. ugradno ogledalo

zidovi novo rešenje
Novo rešenje zidva / nacrt: Vanja Lebović d.i.a.

Prethodni tekstPluta direktno iz Portugalije
Sledeći tekstLakoća keramike u harmoniji sa prirodom