Profesionalni otirači za visokofrekventne objekte

Prvi utisak često određuje kako ćemo se prema nekome ili nečemu postaviti i utiče na naše ponašanje. Tako i ulazni prostor jednog objekta ostavlja utisak kada prvi put prođemo kroz ulazna vrata i zakoračimo kao gost, korisnik nekih usluga, kupac ili poslovni partner. Upravo iz tog razloga bitno je da li vaš ulazni prostor čist i da li odaje utisak dobrodošlice. Efikasni sistemi profesionalnih otirača Vam u tome mogu biti od velike koristi pošto je njihova primena da na samom ulazu hvataju, zadržavaju i sakrivaju što veću količinu nečistoće. Kroz glavni ulaz u jedan objekat se u proseku unosi i do 80% nečistoće.

Posledice nemanja odgovarajućeg sistema otirača su razne. Kao prvo su tu troškovi koji se generišu kroz održavanje podnih obloga zbog unosa fine ili grube nečistoće pa i vlage tokom kišnih ili snežnih dana kada se unos nečistoće uvećava i do 10x. Kao drugo se skupocene podne obloge daleko brže habaju i ranije nego što je to planirano moraju biti obnovljene ili zamenjene. Takođe se zaštite kod kamenih ili vinilinih podnih obloga i do 2x brže potroše i potrebno ih je obnoviti. Podovi sa visokim sjajem koji gospodare ulaznim prostorom vrlo brzo otupe i dobiju mat izgled. Rizik od proklizavanja na kamenim podovima sa vlažnim đonovima obuće je višestruko veći nego kada postoji adekvatan otirač koji će absorbovati vlagu koja se unosi. Samim time se izbegava i rizik od tužbe zbog neobezbeđivanja adekvatnih zaštita za korisnike objekta kao i njihove goste.

Šta je to sistem otirača?

Sistem otirača se sastoji od više različitih vrsta otirača koji imaju različite funkcije. Oni se takođe i razlikuju po mestu gde će biti postavljeni. Preporuka vodeći proizvođaća profesionalnih otirača je da se odabere otirač koji će u prvoj fazi biti zadužen za skidanje grube nečistoće. Takav otirač se obično postavlja u otvorenom prostoru i zahteva da takav otirač bude i otporan na atmosferske uticaje. Kao druga faza postavlja se otirač u međuprostoru u kadicama predviđenim sa otirače. Ovaj otirač može da bude zadužen za grubu nečistoću ili za finu prašinu ili čak kombinacija jednog i drugog. Kao treća faza, u unutrašnjem prostoru, predviđeno je da se postavi otirač za finu prašinu i pesak kao i za absorpciju vlage. Naravno, nije uvek moguće postaviti kompletan sistem otirača u svakom objektu. To u mnogome zavisi i od tehničkih mogućnosti. Ipak, efekak uklanjanja nečistoće će zavisiti od toga koji otirač je postavljen i dužina staze koja je postavljena. Što je staza duža, to se veća količina nečistoće uklanja sa obuće.

Sistemi otirača
foto: 3M (EAST) AG

Na srpskom tržištu moguće je naći više različitih otirača od različitih proizvođača. Od otirača od vinilnog materijala, koji se obično koristi kao spoljni otirač, preko otirača od aluminijumskih profila sa ispunama od gume, četke ili tekstila, otirča od priorodnih vlakana pa do različitih otirča od tekstila čija je namena da se koriste u poslednjoj fazi sistema otirača. Po čemu se razlikuju ovi otirači. Pa kao što smo rekli na početku, postoje različite namene sa aspekta funkcije. Druga razlika se karakteriše u tome koliko je otirač trajan. Da li je otporan na nizak nivo pešačkog prometa, srednji nivo ili pak visok nivo pešačkog prometa. Takođe treba obratiti pažnju u kom se okruženju nalazi objekat i koja je vrsta nečistoća više zastupljena. Da li je objekat u urbanoj sredini ili više u ruralnoj ili se radi o hotelu na moru?

Preporuka jeste da se prilikom odabira otirača opredelite za sistem koji će pre svega da umanji troškove za održavanje, pošto su oni daleko veći od nabavke bilo kog otirača. Efikasan sistem otirača će vam u tome pomoći efikasnim skidanjem i zadržavati nečistoću na samom ulazu. Iz tog razloga je bitno da vaš budući otirač u što većoj meri uklanja, zadržava i sakriva nečistoću kako se ona ne bi prenela unutar objekta. Mnogi su se otirači pokazali kao neefikasni u tom smislu. Njihova konstrukcija ostavlja nečistoću izloženu na površini čime se omogućava da je naredni prolaznik pokupi i unese u objekat.

Na kraju nemojte da zaboravite da je održavanje otirača od suštinske važnosti
foto: 3M (EAST) AG

Na kraju nemojte da zaboravite da je održavanje otirača od suštinske važnosti. Otirač će ostati onoliko efikasan koliko ga vi održavate. Ukoliko otirače ne budete održavali redovno, oni neće biti u mogućnosti da prihvate novu nečistoću. Podrazumeva se da će vek otirača biti takođe kraći od onog koji je proizvođač propisao. Na našem tržištu možete naći i rešenja gde sa firmama koja pružaju uslugu rentiranja otirača sklapate ugovor na bazi kojeg ta firma održava otriače. U tom slučaju otirači nisu u vašem vlasništvu već firma koja pruža uslugu u redovnim ciklusima i u zavisnosti od potreba, nosi prljave otirače na pranje dok ih istovremeno menja sa čistim otiračem. Ova usluga je veoma lagodna ako nemate mogućnost da sami održavate otirače. Sa druge strane njihov efekat poređen sa drugim tekstilnim otiračima je dosta manji dok su troškovi i do pet puta veći od kupovnih otirača koje ćete sami održavati.

Autor teksta i foto: 3M (EAST) AG

Milutina Milankovica 23 | 11070 Belgrade, Serbia
Office: 381 11 2209 400 | Fax: 381 11 2209 444
innovation.rs@mmm.com
www.3m.com/rs

Prethodni tekstIskoristite energiju na pravi način
Sledeći tekstMnoga lica crno – belih podnih pločica