Homemade tepisi – tepisi od majica

Ako ste vični ručnim radovima, ili bi ste voleli imati nešto homemade u Vašem domu, napravite sebi tepih od krpica. Razboj Vam može biti od kartona ili obruča, odnosno, „hula hop-a”. Ukoliko ste veštiji, možete istkati tepih od krpica. Neophodne su samo stare majice različitih boja, kartonska podloga i obruč.

Kako napraviti tepih

Za tepih prečnika 80 cm potrebno je šest do sedam većih majica od bilo kog materijala. Boje i dezen zavisi samo od Vas. Vodite računa da se uzajamno dobro uklapaju i da ih ne bude previše.

Potrebno je prvo iseći karton u obliku kruga i iscrtati ga na jednake delove. Prilikom isecanja kruga, ostavite 5 cm više i na tim mestima  presecite karton da bi ste mogli zakačiti trake dok pletete.

Ako koristitie hula hop, trake će se morati fiksirati na samom početku selotejpom kako ne bi klizile po metalu.

Od starih majica je potrebno napraviti “vunicu”, odnosno, dugačke trake koje će se umotati u klupko pre samog tkanja. Ako su majice od tanjeg materijala, potrebno je iseći šire trake, oko 5 cm, a ukoliko su od punieg materijala, trake mogu biti 3 – 4 cm široke. Spajanje traka se vrši tako što se naprave rupice na svakom delu, a potom najpre provuče jedan, a onda i drugi kraj trake.

Tkanje traka od majica

Može se krenuti od kraja, odnosno, od ostataka majica, koji će se pokriti ukrasima, poput kićanki ili slično. Takođe, može se kreneti odmah i sa klupkom, tj. sa užim trakama. Izaberite željeni pravac: u smeru kazaljke na satu, ili suprotnom, i počnite preplitati trake odozgo i odozdo.

Kada dođete do kraja kruga napravite čvor i trakice koje vise pretvorite u rese isecanjem. Ne sme se zatezati klupko previše dok se tka, jer se tepih  može „poklobučiti”. Ukoliko Vam se to desi, isecite jednu ili dve trakice, poravnajte i uvežite ih čvorom.

Održavanje

Ovakav tepih se lako održava. Ručno ili ašinski se pere na programu za osetljive tkanine.