Priprema dekinga u vašem dvorištu

Priprema i čišćenje su od suštinskog značaja kada se postavlja deking. Površina treba da bude suva i bez prašine. Uklanjaju se lišajevi i mahovine korišćenjem odgovarajućeg fungicidnog sredstva za čišćenje. Drvo uvek treba prethodno tretirati odgovarajućom zaštitnom radi sprečavanja truleži i propadanja.

Deking u vašim baštama
Slika 2 – Deking u vašim baštama

Prva stvar koja treba da se uradi jeste doneti odluku o izboru vrste dekinga, kao i željenog mesta gde će se postaviti. Većina deking podova su opremljena gredama i gredicama, koje se izgrađuju od nule, kako bi se osigurale prave dimenzije za raspoloživi prostor u vašoj bašti. Većina okvira izgleda veoma slično i sastoje se od spoljašnje kutije sa gredicama koje su na jednakom rastojanju unutar okvira. Ukoliko je bašta agnuta, mora se obezbediti ravna površina za vaš deking.

Određivanje pozicije dekinga
Slika 3 – Određivanje pozicije dekinga

Određivanje pozicije dekinga

Prostor gde će se deking pod smestiti označava se drvenim klinovima. Bez obzira što je deking vrlo izdržljiv materijal, važno je postaviti vodotpornu membranu (geotekstil) ispod površine dekinga. Ona  ima funkciju izolacije poda i sprečava izrastanje trave i korova. Šljunak se koristi kao odlično rešenje za drenažu.

Izgradnja okvira dekinga

Preciznost je od vitalnog značaja u ovoj fazi posla. Kako bi ivice okvira bile što savršenije, koriste  se libele da bi se proverio da li je površina zaista ravna. Važno je izravnati zemlju pre nego što se počne sa postavljanjem okvira. Ako deking postavljate u dvorištu u kojem se već nalaze podne pločice, malim komadima drveta se može podići nivo i obezbediti zaista ravnu površinu.

Izgradnja okvira dekinga
Slika 4 – Izgradnja okvira dekinga

Prethodni tekstAntislip Protection – Bezbednost je najbolja investicija
Sledeći tekstZašto podno grejanje?