Priprema i postavljanje zemljanog poda

Zemljani podovi su prilično jeftino rešenje za vaše domove. Poseduju prirodnu lepotu i izdržljivi su. I što je najbolje od svega, mogu biti izrađeni od lokalnog glinenog zemljišta.

Koncept zemljanih podova

Zemljani podovi se oslanjaju na lepljiva svojstva gline. Glina je jedan od najsvestranijih građevinskih materijala. Širi se kada je mokra, pri čemu stvara lepljive čestice. Da bi se povećala čvrstoća gline na pritisak, kao i kontrola skupljanja prilikom sušenja, dodaje se pesak. Dodavanjem vlakana na kraju, povećava se zatezna čvrstoća. Samo postavljanje zemljanog poda  slično je postavljanju betonske ploče, samo bez štetnog uticaja na životnu sredinu.

Slojevi zemljanog poda

Zemljani pod se sastoji iz nekoliko slojeva: osnovnog sloja koji sadrži čist šljunak, gline u više slojeva; dugačke slame za različite slojeve, i od kratke, seckane slame namenjene završnoj mešavini; od grubog peska za pripremu različitih slojeva; kuvanog lanenog ulja i terpentina ili citrusovog ulja, kao razređivača za učvršćavanje i premazivanje; pčelinjeg voska za završno poliranje i bolju vodootpornost.

Postavljanje zemljanog poda

Tok radova pri postavljanju zemljanog poda je sledeći: Vrši se iskop do čvrstog tla a potom se teren poravnava; postavlja se sloj šljunka 30 cm visine i dobro nabija; postavlja se izolacioni sloj od slame i gline, min 10 cm debljine i dobro se nabija; postavlja se podloga od 5-6 cm „cob“ mešavine (cob je tehnika koja se sastoji od mešavine zemlje i slame). Poslednji sloj se radi od dobro prosejane gline, peska i seckane slame. Laneno ulje se nanosi četkom, a vosak krpom.

Kretanje po podu doprineće nabijanju slojeva podloge,što je dobro, ali ga je ipak potrebno zaštititi od dugih i čestih kiša. Ukoliko se instalira podno grejanje, cevi se postavljaju u sloj podloge. Laneno ulje se meša se sa razređivačem i nanosi u četiri sloja. Otopljeni pčelinji vosak meša se sa lanenim uljem, I nastaje pasta koja se nanosi hladna. Za završni sloj, glina treba da bude prosejana na 3mm, da bi se uklonili kamenčići i otpaci.

Od izuzetne važnosti je da je mesto na kome se planira izrada zemljanog poda bude suvo. Završni sloj poda mora biti 15 cm iznad nivoa terena, kako bi se smanjila mogućnost ulaska vode koja bi oštetila pod.