Pri izboru dekinga obratiti pažnju na…

Koji god deking odlučite da unesete u svoj prostor, obratite pažnju na njegovu ugradnju. Ne nije u pitanju „špansko selo“, ali je znatno brže i sigurnije da vam to urade ljudi profesionalci. Ne samo da ćete dobiti na vremenu, nego ćete angažovanjem profesionalnih polagača, ostvariti i garanciju na ugradnju.

Deking na terasi, uređenje dvorišta
Deking na terasi, uređenje dvorišta

Ali ako ipak odlučite da to sami uradite, evo o čemu treba da vodite računa.

  • U zavisnosti od podloge na koju se postavlja deking, izaberite odgovarajuću podkonstrukciju. Podkonstukcija je osnova koja je izdignuta od površine, na koju se vrši postavljanje dekinga. Postavka može biti klik sistemom ili pomoću metalnih vijaka. Sama podkonstrukcija može biti drvena, metalna, od PVC materijala, kamena ili u vidu plivajućih stopica. A njen izbor zavisi od toga: da li je podloga ravna i čvrsta, kada se koristi plastična podkonstrukcija, da li je pod nagibom kada ide drvena, čelična u slučajevima kada je neophodna velika izdržljivost (prilikom izrade splavova), da li ima hidroizolaciju u podu, kada se koriste plivajuće stopice;
  • Ugradnjom drvenog dekinga, neophodno je napravitii prostor od minimum 6 mm širine između letvica. Ovo je neophodno zbog skupljanja leti, odnosno širenja drvenog dekinga zimi. U protivnom, doći će do pucanja i oštećenja dekinga.

Pored ugradnje, prilikom izbora dekinga treba voditi računa o ceni i kvalitetu. Veća cena, daje i veći kvalitet i obrnuto. Ukoliko se već odlučite da deking unesete u svoj prostor za opuštanje, nemojte štedeti. Ne isplati se.

MAGIC FLOOR doo / deking terasa, drvo
foto: MAGIC FLOOR doo / deking terasa, drvo

Takođe, vodite računa od koga kupujete. Da li proizvod ima sertifikat, koji je sastav proizvoda, da li poseduje garanciju na postojanost boje, na materijal i ugradnju.

Ovo su sve stvari koje moraju imati uticaja na vaš krajnji izbor, jer od tog izbora zavisi i vaše uživanje u bašti, na terasi, pored bazena ili u sauni.

A, ako se pitate koji deking da izaberete, neka bude kvalitet. Bilo drveni ili WPC nećete se pokajati. Deking će se potruditi da vam obezbedi odličan prostor za uživanje. Na vama je da se opustite i taj doživljaj i ostvarite.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac

Prethodni tekstDrveni podovi inspirisani prirodom
Sledeći tekstWiFi termostati za podno grejanje zadovoljavaju estetske potrebe najzahtevnijih korisnika