Održavanje podova od bambusa

Među drvenim podovima, pod od bambusa je iznenađujuće tvrd – podjednako je izdržljiv kao i tvrdo drvo poput hrasta i javora, ali je otporniji na oštećenja od vode od većine. Pravilno postavljen, pod od bambusa daje domu toplinu i luksuzan izgled, a sa druge strane pruža lakoću nege i održavanja. Redovno čišćenje podova od bambusa je relativno jednostavno – dovoljna vam je metla sa finim vlaknima. 

Koliko često čistite podove od bambusa?

BAMBUS POD
Čišćenje podova od bambusa

 

Osnovno čišćenje podova od bambusa treba obavljati prema potrebi, u zavisnosti od prometa u sobi. Svakodnevno čišćenje može biti prikladno za kuhinju, hodnike ili sobu za igru koju deca pretežno koriste. Odmah očistite prosipanje, dok brisanje vlažnom krpom treba obavljati svake nedelje.

Takođe, kako bi vaš pod od bambusa što duže izgledao lepo redovno usisavajte mekanom četkom kako ne biste oštetili pod. Odlična ideja je postavljanje otirača za čišćenje cipela na svaki ulaz u prostoriju sa podovima od bambusa.

Nakon čišćenja ili usisavanja, prebrišite pod vlažnom krpom od mikrofibera (možete koristiti tečnost za pranje podova od bambusa). Nakon pranja, pod obavezno posušite suvom krpom. Dodatno ga zaštitite tako što ćete zalijepiti podloške na noge namještaja.

Napravite sami sredstvo za čišćenje

Za čišćenje tvrdokornih mrlja, napravite sami efikasno sredstvo za brisanje. Pomešajte 1/4 šolje belog sirćeta sa 1 litrom vode. Ovo sredstvo za čišćenje treba naneti na isti način kao i komercijalno sredstvo za čišćenje tvrdog drveta, upotrebom vlažne sunđera ili krpe. Sirće razblažujte u naznačenim merama jer veće količine mogu da oštete pod.  

sirće
Sirće za brisanje podova od bambusa