Industrijski pod i specifičnosti postavke – Ferobeton

Za svaki projekat neophodno je izabrati i odlučiti se za odnos mnogobrojnih elemenata konstrukcije koji mogu biti različiti od projekta do projekta. Zbog složenosti ovog procesa arhitekte, inženjeri i dizajneri treba da poznaju različite tipove industrijskih podova, njihove prednosti i mane i, naravno, postupak koji se mora ispoštovati u toku postavke, kako bi na ovaj način najbolje iskoristili njegove performanse.

U opterećenje poda kod industrijskih objekata spada, takođe, i saobraćaj koji će se u objektu odvijati. Arhitekta ovom prilikom treba da odgovori na pitanja da li će vozila imati pristup objektu i ako da, koja vrsta vozila. Ukoliko se u prostoru očekuju viljuškari i slična vozila za prenos tereta sama podna površina biće izložena većem habanju i opterećenju.

Industrijski podovi - ferobeton
Industrijski podovi – ferobeton

I dalje se, iako je retka pojava, može videti magacin u kom je u svojstvu poda ostavljena cementna košuljica bez završnice. Podna površina je uglavnom velika i vlasnici se na ovaj potez odlučuju radi uštede, računajući da industrijski pod i nije baš neophodnost, jer ravnajući sloj „radi posao“.

Upravo ta kratka rečenica u samo dve reči oslikava rizičan način razmišljanja koji kad-tad bude uzrok nezgoda na radu. Ma koliko kvalitetno urađena, cementna košuljica je ipak samo podloga. Podloga koja, čak i da je savršeno ravna i izlivena iz svega par delova, svejedno mora imati barem nekoliko dilatacionih i tranzitnih fugni i koja će od intenzivne eksploatacije neminovno ispucati.

Ferobeton je slojevita konstrukcija koju čini podložni beton, hidroizolacija, glavni noseći sloj armiranog betona, i na kraju ferobeton – impregnirani završni sloj po kome je nazvan ceo sistem.

Zaštita betonskih podova
Završna obrada betonskih podova

Ferobeton je agregat opiljaka nerđajućeg čelika i minerala kvarca ili korunda, koji se prilikom instalacije kao suvi posip u dve ruke nanosi na tek izliven noseći sloj armiranog betona, a potom u njega utiskuje pomoću ručne ili mašinske gleterice. Proces posipanja i utiskivanja traje u kontinuitetu više sati jer je time neophodno istovremeno istisnuti sav vazduh iz obloge i dobro uglačati habajuću površinu. Uglačan pod treba jedan određeni period da odstoji prekriven najlonom, a iza toga sledi usecanje dilatacionih fugni.

Industrijski podovi
Industrijski pod, foto:pixabay.com

Pošto je betonskog porekla kod ferobetona isto moraju da se rade fugne, ali za razliku od košuljice ovde se popunjavaju elastičnim kitom kada odigraju svoju ulogu. Sve ukupno radovi na postavljanju ferobetona traju intenzivno par dana, a upotreba poda se ne preporučuje pre nego što istekne nedelju dana. To možda u poređenju sa poliuretanom deluje predugo da bi skladište bilo van funkcije, ali ferobeton je pod na koji vredi čekati jer nudi podjednako dobru čvrstoću, ali po povoljnijoj ceni, a njegova polumatirana, savršeno glatka, a istovremeno neklizajuća površina, biće odgovarajući poligon i za najprometnija skladišta.

Autor teksta: Mirjana Makarin Plavšić, novinar