Podovi oko bazena i lepo i korisno

Složićete se da je bazen jedna i podovi oko bazena, ako ne računamo more, od najlepših stvari koja nam se može desiti tokom vrelih toplih dana. Kako su leta svake godine sve toplija i ekstremnija, bazeni su postali potreba gotovo svake porodice, odnosno inventar svakog dvorišta. Pored izbora odgovarajućeg modela, njegove kupovine ili izgradnje, veoma bitna stvar jeste stvaranje adekvatnih uslova kako bi uživanje bilo kompletno. Jedna su od stavki koja doprinosi kompletnom izgledu, ali i ugođaju kada je korišćenje bazena u pitanju.

Podovi oko bazena imaju estetski, ali bi akcenat stavili i na upotrebni značaj. Naime, prostor oko bazena je mokar i ako nema odgovarajuće podloge, prilaz bazenu će biti nesiguran, klizav i estetski ne baš privlačan, posebno ukoliko se oko bazena nalazi trava. Stoga su kvalitetni podovi oko bazena cilj prilikom izgradnje bazena. Pitate se koji podovi oko bazena su najbolje rešenje? Evo odgovora.

WPC deking podovi oko bazena

Odlično rešenje kada su podovi oko bazena u pitanju. Razlozi su višestruki. WPC deking je kompozit, mešavina ostataka drveta i plastike, koja pruža veliku otpornost na atmosferske prilike, vlagu, lako se održava, nema potrebe za premazivanjem uljima i dodatnim sredstvima radi zaštite. WPC deking svojim izgledom podseća na drvenu podnu oblogu, udoban je za korišćenje, nežne strukture, bez drvenih čvorova, opiljaka i sl. WPC deking podovi su sigurni, nema proklizavanja, niti bojazni da može doći do povređivanja.

Kako su izloženi vlazi, mora se posvetiti pažnja njihovom redovnom održavanju, da ne bi došlo do stvaranja i taloženja buđi i drugih nečistoća. Zahvaljujući svom dizajnu, WPC deking podovi, odlično su rešenje za stvaranje udobne atmosfere za opuštanje. Ukoliko svemu tome dodamo i činjenicu da su ekološki proizvod, jer se prave od drvenih ostataka kao prirodne sirovine i reciklirane plastične mase, jasno je da su WPC deking podovi odlično rešenje za postavku oko bazena.

Rubni kamen za bazen

Pored činjenice da su podovi oko bazena veoma važni i bitni, kada je izgled, ali i funkcionalnost u pitanju, značajnu ulogu ima i rubni kamen za bazen. Rubni kamen je veoma bitan detalj koji predstavlja vezu između poda oko bazena i samog bazena. On je završna ivica koja omogućava siguran ulaz u bazen, sprečava ulazak vode oko bazena u bazen, ali utiče i na njegov lepši izgled. Drugim rečima, ista značaj kao i podovi oko bazena. Rubni kamen može biti u ravni sa podovima oko bazena, ali se može postaviti tako da izgleda da je bazen na višem nivou u odnosu na pod.

Po pravilu, rubni kamen se postavlja na kraju. Tačnije kada se ugradi kompletan bazen, rubni kamen dođe kao trešnja na šlagu, koja će doprineti funkcionalnosti i izgledu kompletnog prostora. Rubni kamen, u zavisnosti od potrebe, ima različito obrađene završne ivice. Nekada su one polukružne, nekada gerovane, a nekada kantovane, polukantovane i sl. Pored ivica, veoma je važna njegova površinska obrada, kako bi se stvorile protivklizne površine. U zavisnosti od vrste kamena koji se koristi, da li je to granit, travertin, krac ili krečnjak primenjuje se odgovarajuća površinska obrada. Pa tako za travertin je preporučljivo četkanje, rezanje, štokovanje, dok je za granitni rubni kamen pogodno paljenje kao završna obrada.

Rubni kamen se može postaviti iz jednog većeg poludela, što je svakako skuplje, ali je estetski privlačnije i luksuznije. Sa druge strane, može se postaviti iz više pojedinačnih delova, što je ekonomičnija varijanta. Kako bi ugođaj, kada je kupanje u bazenima u pitanju, bilo komforno, sigurno i na duge staze, pored velike pažnje prilikom gradnje samog bazena, neophodno je veliku pažnju posvetiti i prostoru oko bazena. Podovi oko bazena, kao i rubni kamen, koji ih spaja, su važan detalj koji daje finalnu sliku, a to je i lepo i korisno. Imajte to na umu kada odlučite da napravite bazen u svom dvorištu.

Prethodni tekstKlasičan i lamelni parket i prateća oprema – izaberite najbolje za sebe
Sledeći tekstACO – Vatrootporni poklopci