U svetu parketa neke greške su nepopravljive

Zove me juče drugarica, dogovaramo odlazak u pozorište, odjednom dobih utisak kao da pričam sama sa sobom. Sa druge strane žice tajac. Pitam drugaricu zašto ćuti, vičem halo, halo, ona me prekinu zamišljeno i kaže “Vidi, ovaj moj parket je užas, ne mogu više da ga gledam, pitam se ko je ovo postavljao i šta se desilo”. E, pa desilo se, najverovatnije, baš ovo: Majstori nisu ostavili da se osuši lepak pre lakiranja, pa je došlo do pucanja i razdvajanja.

Potrebno vreme da se lepak osuđi je od 10-15 dana ako je u pitanju lepak na vodenoj bazi. Pošto majstori to znaju oni stavljaju manjke lepka da bi ubrzali proces. Oni su parket odmah hoblovali i prelakirali parket čime nisu dozvolili da parket diše tj. da vlaga izađe i sada ta vlaga podiže parket i puca na sastavima.

Nažalost morala sam drugarici da kažem da tu nikakve popravke nema. Sav parket mora da se podiže i čisti od lepka koji ostane na parketu. Lepak je moguće skinuti jedino što se parket zagreva brenerom (plinska boca sa nastavkom koji izbacuje vatru) i kada se zagreje špaklom se odstranjuje lepak i tako svaki komad. Posle toga postavljanje, hoblovanje lakiranje sve ponovo. Dakle, idealno rešenje kojim se sve ovo može izbeći je sve popularniji, gotov parket.

Zašto Gotov parket?

Gotov parket se postavlja vrlo jednostavno plivajućom metodom (bez lepljenja za površinu). U toku procesa proizvodnje vrši se lakiranje pa je fabrički izlakiran parket spreman za upotrebu odmah nakon ugradnje (nije potrebno vršiti dodatno lakiranje). Zahvaljujući garantovanom procentu vlažnosti (6%) ne postoji mogućnost rasušivanja gotovog parketa nakon ugradnje u uslovima normalne vlažnosti vazduha u prostoriji.

Konstrukcija gotovog parketa smanjuje kretanje drveta, a snažan sistem zaključavanja omogućava postavljanje poda plivajućom metodom, kao alternativu lepljenju čitavom površinom za podlogu. Gotovu konstrukciju čine:

  • gornji sloj od 3,6 mm koji je napravljen od tvrdog drveta,
  • srednji sloj od 8,4 mm koji je napravljen od mekog drveta i
  • donji sloj od 2 mm koji je napravljen od furnira.

Gornji sloj tvrdog drveta definisan je slogom parketne daske. Najzastupljeniji slog je 3-strip gde su tri lamele položene u tri reda i spojene po dužim stranicama. Osim 3-strip sloga postoji i slog 1-strip koji ima jedan gornji sloj na čitavoj površini daske.

Zahvaljujući završnom lakiranju proizvoda, koje se vrši u toku procesa proizvodnje, značajno je skraćeno vreme instalacije parketa i eliminisano je vreme potrebno za dodatne radove (hoblovanje, lakiranje, neprijatni mirisi nakon lakiranja). Idealno za moju prijateljicu. Sve je isplanirala, našle smo rešenje i razgovor je ponovo krenuo u pravcu kulturnog uzdizanja, odnosno odlaska u pozorište.

Prethodni tekstDOMOTEX 2017 (14 -17. januar)  – Globalni barometar trendova za industriju podnih obloga
Sledeći tekstSve je umetnost, čak i novčići