Podovi od plute idealni za kuhinjski prostor

Jedan od detalja koje često zanemarujemo prilikom uređenja kuhinje jeste dekoracija poda.

U modernom kuhinjskom dekoru, pod je jednako važan element kao i svaki drugi. Kada se uzme u obzir koliko različitih stilova je trenutno dostupno, postaje očigledno da uz pažljivo odabrane materijale kuhinjski pod može da se transformiše u dekorativni detalj koji će savršeno kompletirati kuhinjski enterijer.

Pluta je izuzetno mekane strukuture, što je čini prijatnom površinom za hodanje
Pluta je izuzetno mekane strukuture, što je čini prijatnom površinom za hodanje

Jedno od najinteresantnijih dizajnerskih predloga za ukrašavanje poda jeste pluta. Budući da kuhinjama dominiraju parketi, pločice i laminati, ovaj održivi materijal je još uvek relativno nepoznato i ne toliko popularno rešenje. Međutim, pluta poseduje brojne prednosti, zahvaljujući kojima dizajneri enterijera počinju da je prepoznaju kao idealan materijal za oblaganje podova.

Ekološki podovi od plute
Ekološki podovi od plute

Pluta je izuzetno mekane strukuture, što je čini prijatnom površinom za hodanje. Budući da se tokom kuvanja dobar deo vremena provede stojeći, ovaj udoban materijal je savršena opcija za prekrivanje kuhinjskih podova. Pored komfora, pluta nudi i dobru izolaciju, te se toplota duže zadržava u prostoriji.

Materijal je fleksibilan, otporan i prirodno zaštićen kako od buđi i truljenja, tako i od štetočina. Još jedna prednost plute je što je održiva i izrađena od potpuno prirodnih sastojaka, što je čini pogodnom za ekološki prihvatljivo dizajniranje enterijera.

Prilikom oblaganja kuhinjskog poda, pluta nudi mnoštvo mogućnosti za poigravanje sa dizajnom. Na primer, možete da iskoristite više različitih nijansi i napravite maštovitu kombinaciju boja i šara. Sa druge strane, uvek dobar izbor je i klasičan jednobojan plutani pod.

Podovi od plute kao pravi izbor
Pored komfora, pluta nudi i dobru izolaciju

Ipak, pod od plute ima i nekoliko mana. Poput linoleuma i vinila, pluta može vremenom da izbledi, ukoliko je izložena direktnoj sunčevoj svetlosti. Takođe, ovaj prirodni materijal je osetljiv na fleke, tako da tokom kuvanja morate da budete pažljivi da vam se sastojci ne prosipaju previše često na pod.

Izvor:www. mojenterijer.rs