Uputstva za čišćenje i održavanje drvenih podnih obloga

Lakirane površine

Nakon ugradnje, lakirane površine očistiti, sredstvom za čišćenje lakiranih površina. Može da bude u vidu koncentrata, koji se razređuje vodom (pratite uputstva), a još jednostavnija su sredstva za čišćenje, sa raspršivačem, jer su već razređena. Pod treba da bude dobro usisan, kako bi se uklonile čvrste nečistoće. Meku krpu navlažiti, i čistiti u oba smera.

Parket možete dodatno da zaštitite sredstvom za negu parketa koje sadrži određeni procenat laka. Nakon prve impregnacije koristi se i kasnije (1-2 x godišnje) jer se na taj način osvežava lak i prekrivaju sitne ogrebotine. Nekoliko sati nakon nanošenja, po podu ne treba hodati. Pridržavajte se uputstva prodavca.

parket
Foto: Floor Experts / Održavanje poda sredstvom za negu parketa

Za uporne mrlje posavetujte se sa stručnjakom, u vezi sa primenom različitih sredstava za čišćenje specifičnih mrlja.

Ne koristite sredstva koja sadrže vosak. Ne čistite mlazom vode. Kada se na parketu pojavi veća pohabanost laka, lak izbrusite i ponovo prelakirajte parket. Ukoliko je lak već sasvim nestao sa površine, parket teško može lepo da se obnovi. Ponovno brušenje i lakiranje prepustite stručnjaku, odnosno parketaru.

Uljene površine

Za uljenje parketa koriste se ulja koja ističu prirodan izgled drveta, i povećavaju njegovu otpornost na habanje, prljavštinu i vlagu.

parket
Foto: Floor Experts / Čišćenje i održavanje podnih obloga

Odmah nakon završenog postavljanje parketa, parket očistite sredstvom za čišćenje uljenih površina. Na taj način površinu štite od prljavštine, a pod je dodatno zaštićen. Za pravilno korišćenje pratite uputstva koja važe za sredstvo za čišćenje koje koristite. Opšte uputstvo jeste da pod treba prvo usisati, odnosno dobro očistiti. Zatim sredstvo za čišćenje pomešajte u odgovarajućoj razmeri sa vodom (pratite uputstva). Mekom krpom umočite u rastvor nanesite sredstvo za čišćenje na drveni pod. Voda ne sme da kaplje sa krpe.

Kod većih površina koristite dva kofe. U jednoj neka bude voda pomešana sa sredstvom za čišćenje, a u drugoj čista voda u kojoj dodatno ispirate krpu. Krpu uvek prvo isperite u čistoj vodi, a tek onda je umočite u vodu sa sredstvo za čišćenje. Nakon toga nemojte dodatno da čistite krpom koja je nakvašena čistom vodom, jer biste na taj način isprali zaštitni sloj. Ostavite nekoliko minuta da dobro upije, a onda obrišite pod suvom krpom, u pravcu vlakana drveta.

parket
Foto: Floor Experts / Održavanje parketa

I kasnije pod redovno održavajte sredstvom za čišćenje uljenih površina. Na početku neka to bude jednom nedeljno odnosno u zavisnosti od korišćenje poda procenite koliko zahteva negu, ali ne manje od jednom mesečno. Nakon svakog čišćenja sredstvom za čišćenje uljenih površina, vaš pod će se manje prljati.

Nakon završenog uobičajenog „vlažnog“ čišćenja, tvrdokornije mrlje možete da uklonite sa nekoliko kapi koncentrovanog sredstva za čišćenje, koje nanesete direktno na mrlju. Ostavite da deluje oko 5 minuta, i pod ponovo očistite uobičajenom mešavinom za čišćenje (voda sredstvo za čišćenje).

Uljene površine periodično treba osvežavati uljem za održavanje uljenih površina.

Površine sa kojih je usled habanja nestao zaštitni sloj, primenom ovakvog ulja ponovo dobiju lep izgled. U zavisnosti od natur, ili bele uljene površine, koristite odgovarajuće ulje (natur ili belo).

parket
Foto: Floor Experts / Održavanje parketa

Pre nanošenja ulja pod mora da se detaljno očisti. Za uklanjanje ostataka sredstva za čišćenje, očistite pod intenzivnim sredstvom za čišćenje. Zatim počnite sa nanošenjem ulja. Ne odlažite uljanje toliko dugo, da pod ostane potpuno bez zaštitnog sloja i pohaban, jer tako gubi dobar izgled, koji kasnije ne može u potpunosti da se povrati.

Prilikom nanošenja ulja temperatura mora da bude između 16°C i 20°C.

Malo ulja nanesite na pod i ravnomerno ga raspodelite pomoću mašine za poliranje sa odgovarajućim filcom, odnosno ručno pamučnom krpom. Ostavite da deluje 10 do 15 minuta. Ukoliko cela površina nije dobro natopljena, ponovite postupak. Svaki višak ulja uklonite sa poda pomoću krpe. Kako biste naneli pravu količinu ulja, preporučujemo korišćenje raspršivača, za nanošenje ulja.

parket
Foto: Floor Experts / Parket

Nakon sat vremena pod ručno ispolirajte odnosno, ukoliko želite da postignete bolji rezultat, mašinom za poliranje (150 obrtaja u minuti) sa belim, ili crvenim filcem. Ćoškove i ostale teško dostupne delove ispolirajte ručno. Polirajte, dok površina ne bude suva. Poslednje poliranje mora da bude, u pravcu vlakana drveta.

Upozorenje: opasnost od samozapaljenja. Krpe natopljene uljem treba da se isperu vodom odmah nakon završenog posla, i da se osuše napolju.

Pod nakon završene obrade treba da se suši najmanje 24 sata, pre nego što može po njemu da se hoda. Ulje se stvrdnjava narednih nedelju dana, i tada treba da budete oprezni, prilikom premeštanja teških stvari.

Za dodatnu zaštitu od prljavštine potrebno je nakon 7 dana površinu obraditi još, i sredstvom za čišćenje.

Ne koristite krpe koje sadrže mikrovlakna. Vaš pod u suprotnom može da postane grub, i da se brže prlja. Koristite samo krpe od prirodnih vlakan,a poput pamuka, ili filca.

Parket Centar Novi Sad
Futoški put 10 , 21000 Novi Sad
T: +381 21 47 80 316 | F: +381 21 47 80 317

Parket Centar Novi Beograd
Milutina Milankovića 9ž, 11070 Novi Beograd
T/F. +381 11 2281 409

info@floor-experts.rs
www.floor-experts.rs

 

Prethodni tekstOtkazan i Međunarodni sajam nameštaja
Sledeći tekstKoje su prednosti antistatik laminata?