Nova forma keramike pod Vašim nogama

Japanci su oduvek bili poznati po negovanju svoje tradicije i veštinama. Ni tehnologija u kojoj pakuju svoje korene, takođe, nije im strana.

400 godina stari studio keramike u Japanu je kompletno redizajnirao svoju prodavnicu sa neverovatnim dodatkom: prohodnom podnom površinom napravljenom od gomile desetine hiljada delova keramičkog posuđa.

Yusuke Seki je prikupljao tanjire, šolje i čaše kako bi kreirao platformu za Maruhiro keramiku. Vlasnik radnje sa fantastičnom keramikom, došao je na genijalnu ideju kako da iskoristi keramički otpad – da ih pretvori u pod.

Pod od keramičkog posuđa

Da bi se kupcima olakšao pristup, postavljeno je par stepenica kako bi se mogli popeti gore i pogledati robu, dok uživate u osećaju da stojite na slojevima istorije. Prilikom postavljanja ovakve “vrste poda”, odbačeni su procesi bojenja i nanošenja glazure.

Neobična prodavnica
Slika 2 – Neobična prodavnica

Pojedinačno, svaka posuda je pretvorena u modularnu opeku ispunjenu betonom. Njeni oblici i veličine ulažu veliki napor da zaista lepo ulegnu jedno pored drugog.

Rezultat

Na kraju, rezultat je ubedljiv i interaktivan – a to je da ovo i nije toliko luda i neostvariva ideja kao što se činila u prvu ruku.

Pod od keramike
Slika 3 – Pod od keramike

Sama prodavnica je dobila na dodatnoj vrednosti, a to je originalnost i duh tradicije i modernog u jednom. 25.000 komada keramičkog posuđa zagljavljenog jedno uz drugo, čine efektan i nadasve zanimljiv pristup elementu svakog prostora.
Maruhiro nije prvi počeo sa recikliranjem ostataka. Levi’s, na primer, koristi iznošene farmerke kao izolaciju umesto fiberglasa. Starbucks je isprepletao stare cevi bicikla i u pločice u unutrašnjosti svoje prodavnice u Amsterdamu. Ali Maruhiro prevazilazi očekivanja reciklažnih materijala kako bi prikazao lepotu greške prilikom izrade.