Moderni enterijeri sa keramičkim pločicama

Moderni enterijeri sa keramičkim pločicama, kombinovani sa drvetom i toplim tepisima, odraz su i modernog trenda gde se praktičnost veoma ceni.

Specifično za moderne pločice svih dimenzija jesu i trenutno atraktivni tonovi i motivi. Modernu keramiku odlikuje prisustvo neuobičajenog dizajna, nesvakidašnjeg, koji zapravo oponaša prirodne materijale, kao što su mermer, granit, drvo, pa čak i beton ili tkanina.
Ovo verno prikazivanje drugih materijala na keramici omogućeno je razvojem specijalizovane 3D štampe.

Moderni enterijeri sa keramikim pločicama
Keramičke pločice imitacija drveta / foto: DG Diseno

Međutim, ono nije ostvareno samo vizuelno, već se postiže i imitiranjem teksture, kada keramika i taktilnim putem obogaćuje doživljaj boravka u nekom prostoru. Osim toga, vrlo su atraktivni i geometrijski, kao i apstraktni motivi, kombinacije boja u kontrastu ili pak crne i bele, kojima se postiže živost i dinamičnost.

Moderni enterijeri u kontrastu

Popularne su pločice kako vrlo intenzivnih, tako i neutralnih i hladnih nijansi, kako bi se realizovali moderni enterijeri sa keramičkim pločicama. Ipak negde ostaje utisak da je moderan dizajn nadahnut prirodom, i da kao takav prostoru pruža izvesnu notu originalnosti, ali i elegancije.

Zanimljivo je da se u poslednje vreme na velika vrata vraćaju pločice malih formata, uobičajenih dimenzija 10 x 10, 10 x 20 ili pak 20 x20, pa čak i 6 x 24 cm.

Dakle, bilo kvadratne bilo pravougaone, pravi su izbor za, na primer, isticanja određenog kutka u prostoru, posebno kada se keramika kombinuje sa drugim materijalima. Uglavnom u retro stilu, ili sa dizajnom koji oponaša ručni rad i predstavlja obično tradicionalne motive, na primer floralne.

Majolika, iliti glazirana pločica belom glazurom sa naglašenim šarama
Majolika, iliti glazirana pločica belom glazurom sa naglašenim šarama

Uglavnom su jarkih, ali i pastelnih boja, jednobojne ili šarene, neretko i u vidu kombinacije dveju, na primer crne i bele, ili triju i više boja, uobičajeno u kontrastu. Na ovim malim pločicama obično se naglašavaju, odnosno posebno ističu upravo boje i motivi, a neretko su i neobrađenih ivica.

Svakako, u prostoru mogu delovati vrlo neobično i biti vrlo efektan detalj, koji može umnogome uticati na celokupan doživljaj enterijera.

Autor teksta: Sanja Dakić, novinar

Prethodni tekstTražite najbolji i ekonomičan sistem grejanja? Odaberite podno grejanje
Sledeći tekstProdaja peleta za ogrev