MUREXIN mase za nivelaciju

Kako bi Vaš pod u stambenom ili poslovnom prostoru izgledao savršeno treba planirati pre postavljanja same obloge. Naime, kvalitetna priprema podloge omogućiće Vam maksimalnu trajnost, lep estetski doživljaj i udobnost u prostoru.

Podloga koja je namenjena da se na nju postave zavšne podne obloge u novogradnji je najčešće beton. Izvođačka tolerancija kod betona i cementnih košuljica se meri u centimetrima, dok podne obloge zahtevaju ravnost površine sa milimetarskom preciznošću, kako bi pod izgledao savršeno. Ovo se može postići Masom za nivelaciju.

Masa za nivelaciju može da se koristi kod izrade blažih potrebnih padova, kod izravnavanja neravnina u podlozi, zapunjavanju oštećenja prilikom sanacija i postizanja kvalitetnog sloja koji će omogućiti kvalitetnu podlogu za završnu oblogu. Nezavisno da li je pod prekriven parketom, keramičkim pločicama, tekstilnim ili PVC oblogama, laminatom ili je u pitanju industrijski pod, pod specijalnih namena (bolnice, škole, proizvodni pogon, skladišni prostor i slično) treba težiti idealno ravnoj površini kao podlozi.

Idealno ravna površina se postiže masama za nivelaciju. Murexin u svojoj ponudi ima veliki izbor Masa za nivelaciju koje se međusobno razlikuju po:

  • Maksimalnoj debljini sloja koja može da se izvede u jednom radnom koraku, čak i do 30 mm
  • Krajnjoj čvrstoći koju postižu (u zavisnosti od zahteva u prostoru i načina prenošenja opterećenja podnom oblogom tj. njene fleksibilnosti); klase C20, C 25, C 30, C 40, C50
  • Sve Mase za nivelaciju iz Murexin proizvodnog programa su namenjene za unutrašnju upotrebu (postoje i mase specijalno namenjene za spoljašnju upotrebu), odgovarajuće za primenu i kod podnog grejanja. 

Keramika / Laminat – Masa za nivelaciju ST 25 (C25, do debljine sloja od 35 mm)

U standardnim uslovima polaganja keramičkih pločica u stambenim objektima, obzirom na opterećenje koje se može očekivati u kuhinjama, kupatilima i hodnicima dovoljno je odlučiti se za Masu za nivelaciju klase C25, koja može da se izlije u sloju do 30 mm u jednom radnom koraku – Masa za nivelaciju ST 25. Ova Masa za nivelaciju je takođe pravi izbor za izravnavanje podloge pre postavljanja laminata.

Parket/ PVC i Kaučuk obloge / Epoksidni podovi sa manjim opterećenjima – Masa za nivelaciju Objekt Plus OS 50 (C 35, do debljine sloja od 10 mm)

Opterećenja koja se očekuju u kancelarijskim, javnim i izložbenim prostorima, kod kojih nema prolaza teških vozila dovoljno je odlučiti se za Masu za nivelaciju Objekt Plus OS 50 klase C 35, koja može da se izlije u sloju do 10 mm. Ove vrste obloga su fleksibilnije od keramičkih obloga što utiče na način prenošenja opterećenja i samim tim zahtevaju podlogu ovih karakteristika.

Industrijski epoksidni podovi / Garaže / Skladišni prostori i proizvodni pogoni – Masa za nivelaciju Extrem NE 30 (C 40, do debljine sloja od 30 mm)

Za najviša opterećenja u prostorima koji su namenjeni za skladištenje robe, u kojima se koriste transportna sredstva, garažama sa velikom cirkulacijom vozila potrebno je odlučiti se za Masu za nivelaciju Extrem NE 30 klase C40, koja može da se izlije u sloju do 30 mm, kako bi sa odgovarajućim završnim nosivim slojem postigli dovoljno čvrstu podlogu za ovu vrstu opterećenja.

MUREXIN savet:

Betonska ili bilo koja vrsta podloge koju treba poravnati treba da bude dobro pripremljena. Pod pripremom se podrazumeva detaljno čišćenje površine, uklanjanje svih vrsta nečištoća i otprašivanje. Na ovaku pripremljenu podlogu nanosi se odgovarajući predpremaz koji omogućava adheziju Mase za nivelaciju sa podlogom. U zavisnosti od vrste podloge prepuručujemo odgovarajući predpremaz – za upijajuće podloge – Murexin Predpremaz LF 1 (cementni estrih, sirovi beton ili gipsani materijali); za neupijajuće podloge – Murexin Predpremaz D4 (kod renoviranja na neupojnim podlogama, lakiranim parketima, starim teraco podovima, keramičkim pločicama, kamenim pločama); za anhidritne estrihe – Murexin Predpremaz PU 5 (vrlo upojne površine).

 

Sve vrste Masa za nivelaciju se nanose do željene debljine, i ravnomerno raspoređuju. Mase za nivelaciju se često nazivaju i samonivelacionim masama zbog njihove retke konzistencije (skoro tečne) i vrlo su lake za aplikaciju. Zamešana masa se izliva i raspoređuje nazubljenim gleterom odgovarajućih karakteristika. Nakon završetka izrade jednog sloja, ukoliko je potrebno raditi sledeći sloj, ovome se pristupa čim predhodni sloj postane prohodan (za ca 1- 2 sata, u zavisnosti od debljine sloja). Ukoliko je nemoguće ispoštovati ovu dinamiku radova, kod dužih intervala, potrebno je naneti Murexin Predpremaz LF 1.

Napomena: Sve Murexin mase za nivelaciju se mogu izlivati i mašinskim putem.

 

Murexin d.o.o. Beograd