Mermer – večnost koja se vraća u trend

Mermer je svojevremeno bio izuzetno popularan, međutim tokom poslednjih decenija njegova popularnost i upotreba u dizajnu unutrašnjeg prostora u velikoj meri je opala. Ovo se u poslednje vreme počelo menjati i mermer opet, za dizajnere ali i za vlasnike prostora, postaje materijal koji budi interesovanje i izaziva pažnju. Ono što je za upotrebu mermera danas veoma karakterističnodizajneri se ne drže konvencije po kojoj se mermer koristi isključivo za oblaganje podova i zidova, već koriste ovaj plemeniti materijal na mnogo različitih i ponekad iznenađujućih načina. 

Kada zamišljamo mermer kao element dizajna mi uglavnom zamišljamo ogromne, hladne i uzdržane mermerne površine koje se najčešće pojavljuju uklasičnim, tradicionalno luksuznim prostorima ali i statue i skulpture u starinskim enterijerima. Međutim, ovo uopšte ne mora da bude slučaj. Danas mermer ponovo postaje popularan ali njegov povratak obeležen je tragom modernog i savremenog dizajna.

Današnji trend koji koristi mermer istovremeno koristi i jedan trik kako bi održao materijal i prostor u kojem se on upotrebljava svežim i intrigantnim – mermer se u novim trendovima koristi u malim količinama, i to ne samo na podovima već i na drugim elementima u enterijeru. Pojedini akcenti ili upadljivi detalji od mermera ne samo da daju svežinu prostoru već ga, upotrebom ovog luksuznog materijala, čine intrigantnim i bezvremenim.

Mermer se u enterijerima može koristiti na veoma mnogo načina. Ukoliko u unutrašnjem prostoru imate stubove, odlična ideja da unesete dozu ekskluzivnosti u prostor je da ih obložite mermerom. Takođe, tvrde površine poput radnih površina kuhinjskih elemenata mogu biti od mermera. Na ovaj način dobili ste veoma skupocen ali istovremeno i upadljiv i praktičan element u kuhinji.

 

Od mermera mogu biti napravljeni i delovi nameštaja, kao što su klub stočići u dnevnim sobama. Bitno je odabrati pravi detalj koji će izgledati dobro u prostoru, biti efektan i praktičan. Kao čvrst i neporozan materijal mermer upravo može biti izbor za stočiće. Na ovaj način dobija se element koji će apsolutno odoleti bilo kakvom habanju i u isto vreme biti u centru prostora i u centru pažnje. U ovom slučaju može se odabrati čak i mermer u nekoj boji koja će iskakati iz postojeće šeme, a sve sa ciljem stvaranja upadljivog efekta.

Ono na šta treba posebno obratiti pažnju kada se određen mermerni komad nameštaja pravi po meri su svakako dimenzije elementa. Sa sigurnošću je potrebno izmeriti prostor i dobro isplanirati dimenzije budućeg elementa. Ovo je neophodno iz razloga što je mermer izuzetno težak materijal, i fizički i vizuelno, i od apsolutne važnosti je biti siguran da će budući komad nameštaja od mermera savršeno da se uklopi u prostor kada su dimenzije u pitanju.

Kada je u pitanju upotreba mermera na velikim površinama podova ili zidova, mora se imati u vidu veoma važno pravilo: ili-ili. Neophodno je odlučiti se da li će se mermer upotrebljavati ili na jednom ili na drugom elementu ukoliko se želi postići izgled prefinjenosti i, ono što je još važnije, odmerenosti. Upravo je ova odmerenost tj umerenost u upotrebi mermera važna kada se radi o oblaganju velikih površina ovim materijalom jer upotrebom mermera na oba elementa se može postići previše jak i hladan izgled prostora. S druge strane, ukoliko se odabere samo jedan od ova dva elemenat za završnu obradu mermerom stvoriće se mogućnost za stvaranje klasične i luksuzne atmosfere u prostoru, pogotovo ukoliko se mermer ukombinuje i uklopi sa modernim materijalima i elementima.

Prilikom oblaganja zidova mermerom mogu se koristiti različite tehnike koje će dati različite rezultate. Zidovi se mogu oblagati pomoću ploča i pločica, ili sitnih komada koji nalikuju na mozaik. Naravno, može se opredeliti da se samo određeni delovi zida oblože ovim plemenitim materijalom a igra senki, tekstura i boja koju sam mermer nudi može dati izuzetnu završnu sliku i efekat u prostoru.

Pod obložen mermerom je konvencija od koje se teško odstupa. Čak i kada postoji rešenost da se i drugi elementi u prostoru naprave od mermera i da se ovaj materijal prevede i na druge površine, nekako ostaje prirodan osećaj da je mermer kao stvoren za podne površine. Kao i na zidovima i ovde se vrlo lepo mogu ukombinovati ploče i pločice različitih oblika, veličina, boja i tekstura i struktura kako bi se dobila efektna i luksuzna slika.

Kada se razmišlja o prostorima gde bi se mermer mogao iskoristiti, mora se napomenuti da su možda najbolji izbor predsoblje i dnevna soba, ali i trpezarija, zato što ove prostorije veoma lepo idu ruku pod ruku sa formalnom prirodnom mermera. Kombinacija boja, oblika i veličina ploča ili pločica od mermera može posebno lepo izgledati u prostorima u kojima postoje velike podne površine od ovog materijala koje nisu prekrivene tepisima. Kada se upotrebljava u dnevnoj ili spavaćoj sobi, neophodno je sa podovima od mermera ukombinovati i tepihe ili prostirke koje će „umekšati“ ovaj hladan materijal i učiniti da prijatnim na dodir tako da je u ovim prostorima preporučljivo imati pod od mermera jednostavnijeg dezena i naravno voditi računa o tome da se sam tepih ili prostirka slaže sa plemenitim materijalom kakav je mermer. Ukoliko se pod od mermera postavlja u dnevnoj sobi to je idealan način da se u ovom prostoru stvori atmosfera luksuza i ekskluzivnosti, posebno u kombinaciji sa odgovarajućim – jednako luksuznim – tepisima.

Iako je dugo vremena bio nepopularan među dizajnerima, mermer danas sve više postaje trend. On može biti idealan izbor za prostore u kojima se teži luksuzu, skupocenosti i ekskluzivi. Iako hladan i formalan, ukoliko se upotrebi sa modernim elementima, mermer može delovati veoma osvežavajuće na ceo prostor. Možda se njegova upotreba prirodno i intuitivno najviše vidi i oseća na primeru podova. mermer je jednako efektan i važan kada se upotrebljava i na drugim arhitektonskim elementima u enterijeru a u poslednje vreme postaje sve popularniji i kao efektni komad nameštaja tako da ga u modernim unutrašnjim prostorima možemo videti u obliku klub-stočića u dnevnim sobama i vazama ali i drugim elementima i detaljima u enterijeru.