LVT podovi – slike iz prirode

Koliko je homogeni vinil zbog načina proizvodnje ograničen u pogledu dizajna, toliko heterogeni pruža obilje mogućnosti. Primenom usavršenih tehnika štampe moguće je napraviti vinil ploče koje zaista verno oponašaju izgled, pa čak i teksturu prirodnih materijala poput drveta, kamena ili keramike. Deluju vrlo impresivno, zbog čega su i dobile naziv luksuzne vinil ploče, odnosno Luxury vinyl tiles (LVT).

Ploče se sada postavljaju po press fit klik sistemu
Vrlo impresivni PVC podovi

No, u proteklih par godina osmišljena je nova varijanta vinil ploča, koja u neku ruku preti da postane konkurencija LVT-u. Umesto PVC-a, donji podložni i srednji sloj je sada od plute, u cilju optimizacije toplotne i zvučne izolacije (pluta snižava nivo buke u prostoriji do 53%), a između njih lesonit debljine 6mm. Obloga je vodootporna, a što je još bolje, gledano iz tehničkog ugla radi se o kompletiranom proizvodu, estetiku na stranu.

Ploče se sada postavljaju po press fit klik sistemu, imaju žlebove nalik čepovima od plute koji se savršeno uklapaju jedan u drugi, i mada i dalje traži ravnu podlogu, sistem bolje trpi pokoju neravninu nego LVT.

Ako se na to doda da i dalje ne košta puno, da štedi energiju, ublažava vibracije pri hodanju, mehaničke povrede, pa čak i bolove u nogama i kičmenom stubu, odgovor na pitanje “može li bolje od ovoga?” se nameće sam.

Naslovna fotografija: Modularni podovi d.o.o. / LVT Aspecta One, Colonial Oak, Honey

Piše: Jelena Mitrović, diplomirani novinar

Prethodni tekstNameštaj u eksterijeru: Važan deo Cersaie sajma
Sledeći tekstPVC podovi – Rešenje za svaku namenu