PVC podovi – Rešenje za svaku namenu

REŠENJE ZA SVAKU NAMENU

I pored pomalo zahtevnih priprema za postavljanje, homogeni PVC podovi su svejedno najbolja opcija za komercijalne objekte, pa čak i industrijske proizvodne pogone manjeg opterećenja. Ima ih nekoliko vrsta, a svaka od njih uspešno neutrališe karakteristične probleme objekta u kom se postavlja.

Elektroprovodljivi PVC podovi

Obloga koja privlači višak elektriciteta nakupljenog u prostoriji pomoću elektroprovodljivog lepka kojim se fiksira i spaja sa mrežom bakarnih traka, a zatim ga sprovodi do instalacije uzemljenja. Nezamenljiv za prostorije sa osetljivom elektronskom opremom, i uopšte sa velikim brojem elektronskih uređaja kao što su operacione sale, odeljenja intenzivne nege, rentgen kabineti i magnetna rezonanca, ili serverske sobe.

U slučaju ovih poslednjih svakako je poželjna konstrukcija izdignutog poda, a homogeni PVC bi imao ulogu završne obloge. Nadalje, elektroprovodljivi vinil ima atest o nezapaljivosti, neškodljiv je za namirnice, otporan na mikrorganizme i većinu hemikalija (budući da se one hemikalije koje bi mogle da ga nagrizu ne koriste u svakodnevnom životu), zbog čega je u zemljama Evropske unije isključivo propisana podna obloga u operacionim salama, na intenzivnoj nezi, u takozvanim sterilnim sobama i u biohemijskim laboratorijama.

Obloga koja privlači višak elektriciteta
Homogeni vinil podovi su najbolja opcija za komercijalne objekte

Antistatički PVC podovi

Ovaj tip zbog karakteristika slobodno možemo nazvati sanitarnim inspektorom među podovima. Činjenica da ne stvara statički elektricitet, da njegov površinski premaz od poliuretana ne dozvoljava prianjanje prašine na pod čineći ga lakim za održavanje, i da je vrlo otporan na dugotrajno sistematsko habanje, stavljaju ga na vrh liste alternativa za škole, bolnice, vrtiće i domove za stara lica.

operacione sale, odeljenja intenzivne nege, rentgen kabineti i magnetna rezonanca
Elektroprovodljivi PVC

Neklizajući PVC podovi

Pomoću kvarca, aluminijum oksida i kalcijum karbida kao punilaca, dobija se podloga koja sprečava klizanje i omogućava siguran korak. Idealno rešenje za mesta na kojima postoji rizik od izlivanja tečnosti kao što su kuhinje, kupatila, područje oko bazena, ili rizik od proklizavanja zbog nanosa padavina, kao što je to slučaj kod prilaza hotelima i drugim ugostiteljskim objektima.

Piše: Jelena Mitrović, diplomirani novinar

Prethodni tekstLVT podovi – slike iz prirode
Sledeći tekstANKETA: Francuski slog, riblja kost i brodski pod kao idealan izbor