Čišćenje i održavanje podova od linoleuma, PVC-a i plute

Moderan i brz način života iznedrio je i nove tipove podnih obloga koje podsećaju na toplotu podova od drveta a sa druge strane nisu toliko skupi a jednsotavni su za postavljanje i ne zahtevaju veliku brigu oko održavanja. Kompanija W&M je pod svojim brendom Emsal na tržište izbacila proizvod koji omogućava neophodnu negu i čišćenje za sve vrste laminatnih, PVC, Linoleum i plutanih podnih obloga pod nazivom emsal Laminat! Njegova glavna karakteristika se krije iza PROtec impregnirajuće formule. A to je zapravo specijalna zaštitna formula sa visoko efikasnim impregnirajućim supstancama koje obezbeđuju dugoročnu zaštitu osetljivih podova od posledica vlage i prljavštine. Zaštita od vlage je obezbeđena impregnacijom, a spojevi koji su veoma osetljivi na vlagu su savršeno zaštićeni od neželjenog bubrenja.

Čišćenje i održavanje podova od linoleuma, PVC-a i plute

Čišćenje linoleuma

Linoleum je elastična podna obloga koja se pravi od prirodnih sirovina (oksidisanog ili polimerizovanog ulja lana, smole, plute ili drvne prašine, neorganskih vlakana, pigmenata za nijansiranje boje).
Podloge od linoleuma imaju osobinu da regulišu vlagu, ne reaguju na toplotu trenja i u velikoj meri su otporne na razređivače i kiseline. Međutim, imaju veoma ograničenu otpornost na alkale.

Osnovno čišćenje: za uklanjanje izuzetno uporne prljavštine, npr. nakon završetka radova na renovaciji, može se koristiti osnovno sredstvo za čišćenje razređeno u vodi.

Prvo nanošenje: kao pripremu za prvo nanošenje koristite emulziju za povećanje sjaja. Vodite računa o tome da ostavite dovoljno vremena linoleumu da se osuši pre prvog nanošenja, kao i kasnije kada budete uklanjali slojeve stare glazure osnovnim sredstvom za čišćenje, budući da veoma upija vlagu.

Svakodnevno čišćenje i održavanje: Za svakodnevno čišćenje, razredite emsal Laminat (2 merice čepa) u vodi – posebno kada je reč o klik-linoleumu, u zavisnosti od stepena zaprljanosti, a za ovlaš čišćenje u međuperiodu koristite emsal Održavanje + Čišćenje (2 merice čepa). Obrišite površinu kao i obično dobro isceđenom krpom.

Održavanje podova od PVC-a

PVC obloge uvek se sastoje od jednog ili nekoliko sličnih slojeva PVC-a, a nude se u jednoj boji ili u kombinaciji boja. PVC obloge su veoma otporne na habanje, lako se čiste i održavaju, ali su osetljive na razređivače.

Osnovno čišćenje: za uklanjanje izuzetno uporne prljavštine, npr. nakon završetka radova na renovaciji, može se koristiti osnovno sredstvo za čišćenje razređeno u vodi. Za uklanjanje starih slojeva glazure, koristite osnovno sredstvo za čišćenje u nerazređenom obliku.

Prvo nanošenje: emulzije za povećanje sjaja mogu se koristiti za očuvanje ili povećanje sjaja.

Svakodnevno čišćenje i održavanje: Za ovlaš čišćenje, koristite emsal Održavanje + Čišćenje (2 merice čepa). Obrišite površinu kao i obično dobro isceđenom krpom. Obratite pažnju na uputstvo proizvođača za čišćenje i održavanje podova.

Održavanje podova od plute

Pluta je kora hrasta plutnjaka. Plutani podovi postoje u obliku plutanih ploča ili plutanog parketa. Pluta ne reaguje na razređivače, elastična je, topla pod nogom i apsorbuje zvuk. Međutim, nelakirani plutani podovi su veoma porozni i skloni prljanju.

Obratite pažnju: plutane obloge su osetljive na vlagu i prljanje budući da se nanošenjem sredstava na površinu plute ne može u potpunosti sprečiti prodiranje vlage koja je prisutna tokom dužih vremenskih perioda. Stoga, ove podne obloge je potrebno čistiti i čuvati od vlage (dobro isceđenom krpom) i nikad na mokro. Uvek čuvajte površine od barica i stajaće vode.

Osnovno čišćenje: za uklanjanje veoma uporne prljavštine, npr. nakon završetka radova na renovaciji, može se koristiti osnovno sredstvo za čišćenje veoma razređeno u vodi. Prebrišite vlagu.

Prvo nanošenje: emulzije za povećanje sjaja mogu se koristiti kod izolovanih plutanih podova za očuvanje njihove vrednosti i povećanje sjaja.

Svakodnevno čišćenje i održavanje: za optimalno održavanje plutanih podova, razredite emsal Laminat (2 merice čepa) u vodi. Za ovlaš čišćenje u međuperiodima, prebrišite pod sa emsal Održavanje + Čišćenje (2 merice čepa). Plutani podovi se čiste samo vlažnom krpom zbog njihove osetljivosti na vodu.

Nekoliko korisnih saveta o često postavljanim pitanjim u vezi sa održavanjem vaših podova!

Pod u dečijem vrtiću mog sina je izvanredno sjajan. U mojoj kuhinji imam PVC pod, koji bih želeo da bude isto tako sjajan. Ipak zabrinut sam, da se moje dete ne oklizne na tako sjajnom podu.

PVC ili linoleum podovi tretirani sa sredstvima za visoki sjaj nisu ništa klizaviji od istih takvih podova koji se uopšte ne sjaje. U osnovi, ukoliko je pod još uvek mokar ili je po njemu hodano sa mokrim cipelama, to povećava opasnost od klizanja. Zato pre nego dozvolite ljudima da po njemu hodaju, važno je uveriti se da je potpuno suv. I ukoliko je moguće izbegavajte hodanje po podu ukoliko su vam cipele mokre

Imamo novi pod od linoleuma postavljen po kući, taj pod je pomalo sličan laminatnom, zato što je postavljen uklapanjem kao i laminat. Koji je najbolji način za čišćenje tog poda?

Svi podovi koji se polažu uklapanjem segmenata su posebno osetljivi na vlagu oko spojeva i ivica. Najbolji način da se zaštite moderni linoleum podovi koji se uklapaju, je pomoću korišćenja emsal Laminat-a od samog početka. Dodajte emsal Laminat vodi, svaki put kada čistite takav pod. Obrišite pod temeljno sa dobro oceđenom krpom, koja nije previše vlažna. Redovnom upotrebom ostvarićete impregnirajući, a samim tim i zaštitni efekat na spojeve i ivice

Imam plutani pod bez posebnog zaštitnog sloja. Koji je najbolji način za čišćenje tog poda?

Plutane podove bez posebnog zaštitnog sloja, potrebno je zaštititi upotrebom proizvoda sa impregnirajućim osobinama. emsal Laminat je savršeno pogodan za tu namenu. Svaki put kada perete vaš pod, dodajte vodi ovo sredstvo i dobro iscedite krpu pre brisanja

Zašto ne mogu koristiti sredstva namenjena čišćenju parketa na mojim plutanim podovima?

Iz razloga sto ta sredstva sadrze vosak, koji nije pogodan za plutane podove, dok je emsal Laminat idealan za primenu na takvim podlogama. Najbolji način da očistite plutani pod je da dodate malo emsal Laminata svaki put kad perete pod, zato što to ima impregnirajući, a samim tim i zaštitni efekat.

Emsal