Kupatilo u spavaćoj sobi

Poštovani,

Supruga i ja smo kupili veliki stan u sivoj fazi od 140 m2 koji ima toalet, malo kupatilo i jedno veliko kupatilo. Za malo kupatilo i toalet smo našli keramiku, ali za veliko koje je u sklopu spavaće sobe se još nismo odlučili kako da ga sredimo. Ceo stan je u stilu minimalizma sa detaljima sirovih materijala poput opeke, betona i natur drveta. Vaše ideje bi nam dobro došle.

Aleksandar, Subotica

Poštovani Aleksandre,

Pogledala sam detaljno vaš crtež koji ste poslali. U ovakvom kupatilu možemo sebi dopustiti slobodu da se igramo sa formama i oblicima pošto je odvojeno od ostalog dela stana. Ostaćemo u stilu koji ste pomenuli, ali isto tako učiniti da bude elegantno i intimno. Prvo što bih vam preporučila jeste da zid između kupatila i spavaće sobe ne bude zidan od opeke ili gipsa, već da bude napravljen od stakla kako bismo ga vizuelno proširili.

Ovako napravljen zid bi takođe delovao kao deo spavaće sobe. Iz tog razloga bih napravila vizuelnu pregradu tj sakrila bih toalet šolju kako se ona iz spavaće sobe ne bi videla. Ono što bi se videlo iz spavaće sobe jesu umivaonik i kada. Pošto je ovakav koncept zanimljiv mogli biste da izaberete nestandardne sanitarije koje svojim oblikom podsećaju na skulpture. Umivaonik može da bude od različitih materijala, stakleni, keramički, PVC ili od exmara.

Kada može biti hidromasažna ili neka slobodno stojeća. Kod hidromasažnih kada morate da imate oplatu koja prekriva motor kade tako da time prostor ne može biti toliko efektan koliko može sa slobodno stojećom kadom. Pošto imate mogućnost da napravite tuš kabinu možete u nju da postavite bateriju sa hidromasažnim mlaznicama.

Napomenuli ste da će ceo stan biti minimalistički, što nam otvara mnoge mogućnosti za odabir keramike. Jedan od predloga jeste da na pod postavite keramiku koja ima strukturu drveta, ali kontrastne boje od parketa.

Nikako ne pokušavajte da tražite sličnu ili istu nijansu kao što vam je parket pošto je nikada nećete naći, a nije dobro da su nijanse približne.

Na zid možete postaviti pločice velikog formata npr 90×45 cm, bele boje kako biste dobili vizuelno čist prostor. Na pregradu između WC šolje i kade možete da postavite stakleni mozaik i da na njemu napravite intarziju kakvu vi želite.

Predlog je da intarzija bude neka stilizovana grana, ili čak možete da pronađete neku grafiku koja vam se sviđa i da od nje napravite dekoraciju.

Pošto su gotovi dekori pločica manje više konfekcija bilo bi interesentnije da sa tom interzijom napravite nešto jedinstveno i nešto što će biti blisko vašem karakteru. Sve geometrizovane interzije znaju dosta brzo da dosade, tj oko se brzo zasiti.

Ako ne želite da podne pločice budu imitacija drveta možete da postavite pod od tikovine ili da na deo poda stavite drvo,a u tuš kabinu na pod da postavite mozaik. U tuš kabini ne morate da postavite kadicu već se može obložiti keramikom sa padom ka trakastom slivniku u podu. Ovako napravljena tuš kabina deluje elegantnije i jednostavnije. Sve ovo možete da upotpunite sa rasvetom.

Obavezno postavite rasvetu iznad umivaonika, možete i u niši kod kade, plafonsku rasvetu postavite tako da jedan deo pada na pregradu kod kade kako biste naglasili mozaik a možete se poigrati sa led rasvetom u tuš kabini na plafonu. Kada imate adekvatnu rasvetu ne morate da imate mnogo dekora jer je igra senki jako zanimljiva.

presek1. umivaonik
2. slobodno stojeća kada
3. niša kod kade za odlaganje neophodne kozmetike
4. konzolna WC šolja
5. tuš kabina
6. kozmetički ormarić
7. interzija od mozaika