U Parizu otvaraju „koronaške biciklističke staze“

U novim tehničkim uputstvima o kretanju tokom pandemije zbog Korona virusa, Svetska zdravstvena organizacija preporučila je da kad god je to moguće, razmislite o vožnji biciklima ili šetnji.  Uputstva SZO-a navode da su biciklizam i šetnja korisni i za društveno distanciranje i za ispunjavanje minimalnih zahteva za svakodnevnom fizičkom aktivnošću. Gradovi širom sveta za vreme pandemije proširuju prostor namenjen biciklistima i pešacima. 

SZO preporuke
Kad god je to moguće, vozite bicikl ili šetajte

U skladu sa situacijom i Pariz je razvio biciklističke staze za hitne slučajeve i neophodnih kretanja radnika tokom zatvaranja. 650 kilometara biciklističkih staza, zajedno sa „koronaškim biciklističkim stazama“ biće spremno za 11. maj kada se u Francuskoj ublažavaju mere izolacije.

Gradonačelnica Pariza, Anne Hidalgo, je pre pre krize izazvane globalnom pandemijom obećala da će u Parizu svaka ulica postati prijatna za vožnju do 2024. godine, ali strahovi od zastoja zbog pojačanog saobraćaja nakon ublažavanja izolacije omogućavaju zvaničnicima da ubrzaju realizaciju plana “Velo”.

Anne Hildigo
Ovim planom u Parizu bi trebalo da se ukloni neverovatnih 72% parking mesta na ulici

Biciklističke staze napravljene usred trenutne situacije izazvane korona virusom, biće obeležene privremenom saobraćajnom signalizacijom. „Koronaške biciklističke staze“ mogle bi da pomognu u sprečavanju potpune blokade u saobraćaju ukoliko dođe do masovnog korišćenja privatnih automobila.

Privremene biciklističke staze pored Pariza, još 116 gradova planira da napravi.