PITALI SMO Jelenu Andrić Grafakos iz kompanije ACO: Koliko rast cena utiče na građevinsku industriju?

Najveće poskupljenje zabeleženo je u segmentu drvenih podova na čiju cenu direktno utiče cena drveta. Takođe na tržištu podnih obloga veliki problem zadaju i rokovi proizvodnje koji su sa standardnih 30 pomereni na 60-70 dana. Višu cenu imaju i lepkovi za oko 20 odsto, cena čelika se gotovo udvostručila, a cena alminijuma je porasla za 59 odsto.

Analizirajući tržište zaključujemo da su duplirane cene metala, nemetala, drvne građe, stiropora, plastičnih sirovina i drugih proizvoda te je lančano i sve ostalo poskupelo za bar 30%. Upravo zato na stovarištima na pitanje šta je sve poskupelo odgovaraju konstatacijom: „Lakše nam je da nabrojimo šta nije“.

Jelena Andrić Grafakos, direktorka kompanije ACO Građevinski elementi doo prokomentarisala je za naš časopis situaciju sa porastom cena građevinskog materijala.

Povećanje cena građevinskog materijala je uticalo na čitavu građevinsku industriju ne samo u Srbiji, već i globalno. Zbog toga smo se mi kao proizvođači opreme, zajedno sa izvođačima i investitorima, našli u veoma nezavidnoj situaciji. Cene mnogih materijala su u toku proteklih nekoliko meseci porasle i to nekoliko puta u značajnijem iznosu. Na svetskom nivou, proizvodnje ne mogu garantovati iste cene u bilo kom dužem roku, pa je neizvesnost velika. Nestašica materijala prouzrokuje, pored skoka cena na tržištu i izazove u proizvodnji i distribuciji, utičući na dogovorene rokove isporuke na projektima.

Foto: ACO građevinski elementi d.o.o.

Razumevajući situaciju, odlučili smo da se prilagodimo novim uslovima poslovanja sa željom da naši klijenti u što manjoj meri osete posledice ovih dešavanja. Morali smo pronaći pravi odgovor na ovu vrstu izazova, uložiti dodatnu energiju i maksimalnu posvećenost u koordinaciji između proizvodnje i gradilišta, iznalaziti kompromisna rešenja, postavljati prioritete kako bi se projekti uspešno realizovali u skladu sa zahtevanim rokovima, a naši partneri na tržištu osetili da smo uz njih u ovim teškim trenucima. Uz maksimalno angažovanje našeg tima, taj pristup se ispostavio kao pravi i jedini mogući, zahvaljujući čemu će i ova godina po rezultatima biti veoma uspešna.

aco logo 130px za potpis

ACO 
građevinski elementi d.o.o.

III Industrijska zona bb,
22314 Krnješevci, Stara Pazova
T. +381 22 811 580
F. +381 22 811 590
E-mail: aco@aco.rs
Web: www.aco.rs

Prethodni tekstElektrično podno grejanje u stambenim i poslovnim zgradama
Sledeći tekstKako smo zaustavili vreme!
ACO grupa je jedna od vodećih svetskih kompanija u oblasti odvodnjavanja i prečišćavanja površinskih voda i voda unutar objekata. Osnovana je kao porodična kompanija 1946 godine u Rendsburgu u Nemačkoj, kao nastavak tradicije livenja gvožđa koju je ustanovila porodica Ahlmann u IX veku. Danas ACO grupa broji više od 3800 zaposlenih u 40 zemalja sveta i 29 proizvodnih centara. Autentičnost, osećaj pripadanja porodici i posvećenost ostvarenju najviših ciljeva su stubovi ACO korporativne kulture. Upravo ove vrednosti povezuju ACO zaposlene, prevazilazeći kulturne i nacionalne razlike i doprinose njihovom ličnom i profesionalnom razvoju.