Kratak vodič za biranje keramičkih pločica

Keramičke pločice mogu biti korišćene u različitim formama, od kupatila do kuhinje, pa tako predstavljaju sjajno rešenje za sređivanje kuće. Imaju jako široku primenu upravo zbog toga što su lake za održavanje, a dolaze u različitim dezenima, materijalima i bojama kojima se možete igrati kako bi postigli željeni efekat. Napravljene su kombinacijom sirovih materijala koji se oblikuju i peku u peći kako bi se otklonila sva vlaga iz završnog proizvoda, a istovremeno stvorila čvrsta i istrajna završnica. Tako su dostupne i one koje su polirane i koje nisu, ručno ili mašinski pravljene.

Kao najčešći tip pločica, odlična su podloga za pod zbog svoje istrajnosti i izdržljivosti, ali i zbog vremena koje ćete uštedeti na njihovom čišćenju. Ipak, nisu samo korisne za podove, već se mogu koristiti i kao dekorativni dodatak na zidovima, kako biste postigli estetičan izgled doma. Ipak, treba voditi računa o razlici između podnih i zidnih komada, s obzirom na to da se značajno razlikuju u mehaničkim karakteristikama.

Uvek kupite više nego što je potrebno

Ukoliko imate specifično određen budžet kojeg morate da se držite, potrebno je da znate par stvari za početak. Kada su u pitanju keramičke pločice cena je jako bitan faktor na mnogo nivoa. Prvenstveno, pored toga, u svoje kalkulacije morate dodati još nešto. Uvek kupujte 10-15% više nego što su mere prostora u koji planirate da ih stavite. To će biti osiguranje u slučaju lomljenja u toku instalacije, ali i da držite u skladištu za slučaj nekih budućih reparacija i renoviranja.

Takođe, trošku morate dodati i troškove lepka i maltera koji su potrebni za čitav proces. Sa majstorom morate proveriti ukoliko je potrebno više nečega, ili pak dodatne ivice koje će kompletirati projekat. Kada budete potvrdili ove troškove, imaćete bolju ideju toga koji cenovni rang bi odgovarao mogućnostima kada ih budete kupovali.

Koliko je važan kvalitet?

Posle ovoga, a pre biranja dizajna, obratite pažnju na kvalitet. Kada govorimo o kvalitetu, keramičke pločice cena ne mora da određuje. Pod tim se misli da ne treba birati skuplje u nadi da će biti nužno i bolje, već treba da se vodite time koliko su izdržljive. Projekat se može pretvoriti u propast i ako se odlučite za neke koje se prodaju po značajno nižoj od tržišne cene, jer se u tom slučaju može brzo očekivati ponovno renoviranje – nisu pouzdane.

Raznolikost dizajna

Biranje odgovarajućih keramičkih pločica za dom iziskuje mnogo posla, posebno s obzirom na to koliko izbora ima u ponudi. Ipak, za svaku prostoriju u kući postoje određene predloge koji mogu biti korisne. Zidovi se uglavnom ukrašavaju bojenjem ili tapetama, ali vrlo lako možete koristiti keramičke pločice kako bi postigli zabavniji efekat.

Takođe možete postići i udobniji izgled i osećaj tako što ćete dodati keramičke tapete u različitim bojama i šarama. U hodnicima možete koristiti pločice sa jakim geometrijskim dizajnima kako biste ih učinili interesantnijim. Kada je u pitanju dnevna soba, možete je učiniti još udobnijom korišćenjem ovog materijala. Ukoliko imate kamin, okružite ga raznobojnim komadima, ili ipak odaberite tamnocrvene ukoliko volite klasiku.

Za kuhinju predlažemo da odaberete nešto poput klasičnih belih dizajnova, ali možete da istražite i druge mogućnosti koje će dati veći karakter prostoriji. Ukoliko ne želite da rizikujete, mali akcentni komadi na kuhinjskom ostrvu ili na rubovima uneće potrebnu dozu osveženja. Naravno, kupatila su nezaobilazna kada su u pitanju uređenja korišćenjem keramičkih pločica, a ako postoji neka prostorija za eksperimentisanje dizajnima, to je kupatilo. Iako bi se svi odlučili za tople i neutralne boje, budite odvažni i kreirajte nešto drugačije.

Održavanje i potencijalna oštećenja

Najščešći problemi sa kojima se korisnici suočavaju su pukotine i okrznuća usled udarca ili pritiska. Često se dešava da se nešto ispusti na pod, a što može da izazove potencijalna oštećenja, ili pak prospe i ostavi fleke ukoliko se odmah ne očisti. Takođe, ogrebotine od abrazivnih sredstava i oštrih predmeta mogu biti jedan od problema, čak i uzevši u obzir da je materijal prilično čvrst.

Kako biste izbegli ove probleme i održali lep izgled i istrajnost, predlažemo sledeće preventivne mere i prakse. Budite pažljivi kada pomerate nameštaj iznad pločica i koristite zaštitnike za nogare. Zatim, koristite tepihe i krpare na mestima gde se često prolazi, što će umanjiti mogućnost grebanja i prljanja. Naravno, ukoliko se isflekaju, važno je reagovati odmah da fleke ne bi ostale, a za to možete koristiti vlažnu krpu ili sunđer sa blagim sredstvom za čišćenje. Izbegavajte abrazivna sredstva za čišćenje ili alata koji mogu da oštete površinu.

Naravno, pre svega je važno uraditi odgovarajuće zaptivanje, pogotovo u prostorijama gde postoji dosta vlage, poput kupatila i kuhinja. Potrebno je i češće zagledati i popravljati malter kako bi ostao u dobrom stanju.